Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Hitrec

Hrvatske legende

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 06/2007.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530612228
  • Cijena: 199.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Hrvoje Hitrec stvarao je ove priče-legende prateći u kontinuitetu neke važne zgode iz života Hrvata, od dolaska Hrvata, Zvonimirove kletve, Andrijine kule, bitke na grobničkom polju, ramske kraljice, sestara iz Usore, Leona i Izolde, Crne kraljice i mnogih drugih. "Nosivi" bi se motivi mogli svrstati u tri skupine. U prvu skupinu, najbrojniju, pripadaju povijesne zgode iz života Hrvata, od doseljenja, početaka života na ovim prostorima, preko narodnih vladara, presudnih povijesnih bitaka, (su)odnosa s Turcima, života u vrijeme Arpadovića, Mletaka, Habsburgovaca i dr.

Drugu skupinu čine religijske teme, osobito one vezane za marijanski kult među Hrvatima, zgode iz života Crkve. U treću se ubrajaju raznovrsne mjesne legende, posebice one iz zagrebačkoga života.

Svaka od oblikovanih priča ima svoj unutrašnji razlog postanka, svoju unutrašnju stvaralačku zakonitost i svrhovitost, i kao takve čine strogo i pomno ostvarenu cjelinu koja pokazuje specifičnost hrvatskoga etnikuma. Ima dosta humora, pa i ironije, a na nekim mjestima i posve modrnih figura paradoksa.

Naposljetku, Hitrecova je zbirka hrvatskih legendi po mnogo čemu inovativna u hrvatskoj književnosti: pronašao je izvornu i originalnu građu u hrvatskoj povijesnoj zbilji, oživio i dojmljivo ispripovjedao brojne legendarne zgode iz života Hrvata (i poznatih povijesnih osoba i običnih ljudi), u priču utkao i važne događaje, presudne u povijesnom životu hrvata, i one svakodnevne (anegdotske), stvorio dojmljive i čitljive fabule (i ispričane povijesti i raznih dogodovština), pokazao iznimne i vrsne stilističke postupke. Sve to popraćeno ilustracijama akademskog slikara Dušana Gačića.

Manirom vrsnog stilista autor je svoje priče, prepune životnosti, ljepote, punine i dojmljivosti, dotjerao do prepoznatljive hitrecovske elegancije. (Iz pogovora: Stipe Botica)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –