Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ma Jian

Tamna cesta

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Alenka Mirković-Nađ
  • 11/2016.
  • 408 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531744751
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Tamna cesta" peto je djelo u hrvatskom prijevodu kojim se predstavlja stvaralaštvo kineskog književnika i disidenta Ma Jiana. Autor je to koji tematizira traumatične i začuđujuće događaje iz kineske svakodnevice i prevladavajućih politika kineskog totalitarizma. Nakon romana u kojima su vjerno opisana zbivanja na Tiananmenu ili odnos prema Tibetu, u „Tamnoj cesti“ autor tematizira kinesku „politiku jednog djeteta". Politika je to koja je u Kini već izazvala dalekosežne demografske posljedice: veliki manjak žena jer se djevojčice pobacuju i ubrzano starenje lovništva, a u konačnici obitelj na udaru totalitarne države.

Protagonistica romana mlada je kućanica Meili koja je ostala u drugom stanju iako već ima kćer Nannan. Budući da će u zloćudnoj hijerarhiji, osim nje i supruga, biti kažnjeni partijski vođe koji dopuštaju prekoračenje dopuštene ljudske kvote, za Meili nema mogućnosti za milost - odvedena je prisilno u improviziranu kliniku gdje je njezino dijete doslovno odstranjeno! Taj prizor, u kojem joj istodobno priopćuju da joj je odobren popust na pobačaj, „dostojan je Swifta ili Orwelia", kako piše Alexander Larman u The Guardianu.

Mračna tema romana bila bi nepodnošljiva da Ma Jian u nj nije unio humor i veliku sućut pa Meili postaje alegorija borbe plemenitog pojedinca protiv bezdušnog svijeta.

Uz antinatalitetnu službenu politiku Ma Jian dotiče se i drugih teških tema tipičnih za suvremeno kinesko društvo: zagađenje okoliša, bespoštedna trgovina koja uključuje i proizvode otrovne za ljudsko zdravlje, korupcija golemih razmjera, strah po svim osnovama, samoubojstvo kao izlaz...

 

Ma Jian, autor uzbudljive "Pekinške kome", za ovaj se evokativni i povremeno zastrašujući roman pripremao putujući dijelovima Kine koju rijetko koji turist vidi. Tamo je susreo neke od milijuna i milijuna žena koje su rodile djecu koja su, sukladno zakonima o obitelji s jednim djetetom, proglašena nezakonitom, a koju korumpirani državni službenici oduzimaju i prodaju bogatim strancima koji ih žele usvojiti. Svjedočio je i što se događa sa siromašnim migrantskim radnicima koji rastavljaju odbačene televizore i računala i truju se njihovim toksičnim dijelovima. A vidio je i radionice koje proizvode lažnu zapadnu luksuznu robu i na nju lijepe etikete "Made in France."... Razmišljate li o tome da usvojite kinesku djevojčicu, reciklirate televizor ili računalo ili kupite Vuittonovu torbicu, razmislite još jedanput.

The Spectacor

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –