Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marie-France Hirigoyen

Zloporaba slabosti i druge manipulacije

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Božidar Petrač
  • 11/2015.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744669
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad se govori o jasnom pristanku, treba biti siguran da osoba raspolaže svim nužnim sastavnicama svoga izbora. Što je s pristankom koji je dobiven prijetnjom, manipulacijom ili ucjenom? Što vrijedi pristanak osobe u stanju slabosti ili pod utjecajem?

Na pravnom planu tada se govori o nedostatku pristanka. "Nema uopće valjana pristanka ako je pristanak bio dan zabludom, ili ako je bio iznuđen nasiljem ili iznenadnom prijevarom." Takvo je načelo izraženo članom 1109. civilnoga zakona.

Tako se smatra da žrtva nije odlučila o svojoj sudbini, i da ipak nije, iako je pristala uz potpis manipulatora, izabrala njegove posljedice. Međutim, teško je jasno dokazati nedostatak pristanka i različiti sudovi ne slažu se uvijek oko njihova priznanja… (MF. Hirigoyen). 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –