Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Pelc

Sibila Katarine Zrinske

  • Nakladnik: AGM
  • 08/2017.
  • 88 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531744836
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Sibila Katarine Zrinske" Milana Pelca nije samo zanimljivo i vrijedno djelo u jezičnom i likovnom smislu, ona je svojevrsna metafora uspona i pada Zrinskih i Frankopana. To joj daje posebnu simboličku auru, jer su članovi tih dviju magnatskih obitelji bili glavni sudionici političkog, gospodarskog i kulturnog života Hrvatske i Ugarske tog vremena. Zrinske i Frankopane obično se promatra kroz optiku ratničkog herojstva, političke borbe i različitih, pretežito književnih, kulturnih nastojanja. Sibila Katarine Zrinske na osebujan način otvara pogled prema ludičkoj strani njihove životne zbilje - prema prostoru igre i zabave, prema sferi ležerne i pomalo pusto- pašne razbibrige, oplemenjene simboličkom, alegorijskom i satiričkom nadgradnjom.

Pritom je osobito važna simbolika u kojoj je središnji lik božica sreće, Fortuna. Zahvaljujući njoj Sibila je usađena u mitsku tradiciju invokacije sreće i dobroga usuda, čija aktualnost nikad ne prestaje. Upravo je Nikola Zrinski invokaciju sreće ugradio u svoje znamenito geslo Sors bona nihil aliud (Dobar usud i ništa drugo), dok je Fran Krsto Frankopan u nizu stihova svojeg Gartlica za čas kratiti opjevao nepouzdanost i prevrtljivost sreće. Zbog toga Sibilu, namijenjenu veseloj igri pogađanja budućnosti s duhovitim i satiričkim osvrtima na nestalnost sreće, danas doživljavamo kao simbolički podsjetnik na kob posljednjih Zrinskih i Frankopana. Na kolu sreće oni su se popeH do visokih časti, ah im je Fortuna okrenula leđa i u kratkom vremenu nemilosrdno uništila obje velikaške obitelji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –