Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Adio kauboju

  • Nakladnik: Algoritam
  • 05/2010.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533161143
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Iz nakladničke bilješke:

"I tako. Stigla sam. Da stigla! Ja sam se vratila u taj grad. Koji je golema ropotarnica, blato i maslinici, divota prašine, večeri na zapuštenoj terasi hotela Ilirija, teški metali u zraku, izmet i borovina, mačke i klizava riblja krljušt na masnom brodskom navozu i more zategnuto sve do studenog, kad zapušu lebići."

Ovim riječima Ruzinava se, u ljeto 200X., vraća u primorsko mjestašce, a avantura čitanja romana "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević počinje.

"Adio kauboju" je roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeryju i Anđelu s usnom harmonikom – jasno je, nalazimo se u srcu vesterna - tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mailovi, spisateljica gospođa 0, kućni porno video…

Roman je ispričan kroz poetske fragmente iznimne gustoće, skakućući u vremenu i prostoru i skupljajući se prema kraju, velikom finalu s pucanjem i putovanjem.

U ovom romanu su se sreli Michael Ondaatje i Sergio Leone, iz likova kao da progovara nešto od duha otočana Ranka Marinkovića, a za glazbu su bili zaduženi Ennio Morricone i Toma Bebić. Mogli bismo reći, bilo jednom u Starom Naselju, pored mora… A tako je i danas.

Pročitaj poglavlje!

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene u dvanaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinkovic Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan, a prema njemu je postavljen istoimeni kazališni komad. Roman "Pjevač u noći" nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i nagradom English PEN Award. Dobitnica je regionalne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna.

Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu. Živi i radi kao slobodna spisateljica na relaciji Zagreb—Split—Korčula. 

Objavila: "Bit će strašno kada ja porastem" (pjesme, 1988.), "Vječna djeca" (pjesme, 1993.), "Žensko pismo" (pjesme, 1999.), "Puzzlerojc" (pjesme, 2006.), "Nasmijati psa" (priče, 2006., prošireno izdanje 2021.), "Kućna pravila" (pjesme, 2007.), "Adio kauboju" (roman, 2010.), "Mamasafari (i ostale stvari)" (pjesme, 2012.), "Pjevač u noći" (roman, 2016.), "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" (slikovnica, u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2017.), "Adrijana se vratila" (slikovnica u suradnji s Imeldom Ramović, 2019.), "Sami na cilome svitu" (ilustrirana priča za djecu u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2020.), "Divlje i tvoje" (pjesme, 2020.), "Moj prijatelj Mačkodlak" (slikovnica, u suradnji s Lucijom Mrzljak, 2021.), "Standardan život" (pjesme u prozi, 2021.), "Ljeta s Marijom" (roman, 2022.) i "Pisma čitateljici" (dnevnik, 2023.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Pisci na mreži - Olja Savičević Ivančević –

– Adio kauboju - Olja Savičević Ivančević –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –