Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 05.03.2019.

Originalni rukopisi Mate Lovraka izloženi u Školskom Muzeju
Održava se
08.03.2019. u 10h

Povodom 120. obljetnice rođenja našeg poznatog dječjeg pisca Mate Lovraka u Hrvatskom školskom muzeju bit će izloženi originalni rukopisi najpoznatijih Lovrakovih dječjih romana, "Vlak u snijegu", "Družba Pere Kvržice" i "Neprijatelj br. 1." koji se ovom prigodom prvi put predstavljaju javnosti. Novu vrijednu donaciju muzej je dobio zahvaljujući gospođi Jagodi Hodak, unuci književnika Mate Lovraka, koja je 2018. godine muzeju poklonila još jedan dio obiteljske ostavštine među kojima su i ovi originalni rukopisi.

Javnost ih može po prvi puta besplatno pogledati u petak, 8. ožujka, povodom 120 obljetnice književnikova rođenja kada će ulaz u muzej biti besplatan od 10 do 18 sati za sve individualne posjete.

Osim po prvi put izloženih vrijednih rukopisa posjetitelji će moći vidjeti i radnu sobu Mate Lovraka i osjetiti djelić atmosfere u kojoj su stvarani njegovi poznati dječji romani, a koju je muzej dobio na poklon od književnikove kćeri Đurđice Lovrak Vujasinović 1978. godine. 

Poslušajte i Zvučnu razglednicu o Lovraku polaznika Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

Radna soba Mate Lovraka u Školskom muzeju

Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu kod Bjelovara. Pučku školu Lovrak je završio u rodnom selu, a nakon četiri razreda niže realne gimnazije u Bjelovaru upisao je učiteljsku školu u Zagrebu. Punih trideset i pet godina radio je kao učitelj. Službovao je u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. godine radi kao učitelj u Zagrebu. U osnovnoj školi na Selskoj cesti radio je punih 19 godina, a umirovljen je 1954. godine.

Kao mladi učitelj Mato Lovrak objavljuje svoju prvu priču "Strašan san" u Smilju 1924. godine. Prva knjiga zbirka pripovijedaka "Slatki potok" objavljena je 1930. godine, a tijekom sljedeće tri godine objavljeni su najbolji i najpoznatiji romani za djecu: "Vlak u snijegu" (1931.) i "Družba Pere Kvržice" (1933.). Lovrak za djecu piše poučne i odgojne priče, pripovijetke, igrokaze i oko dvadeset romana, a objavljena su mu su tri i biografska romana za odrasle te dva autobiografska opusa posthumno. Djela su mu prevedena na više stranih jezika, dramatizirana su i ekranizirana. Romani "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice" više su od pedeset godina dio obvezne školske lektire. Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti. 

– Mato Lovrak o svojim književnim nadahnućima –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –