Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.10.2006.

Osam finalista u utrci za nagradu vrijednu 100.000 kn

U finale izbora za najbolji neobjavljeni roman godine nakladničke kuće V.B.Z. i Večernjeg lista, ušlo je osam rukopisa. Od 104 rukopisa koliko ih je pristiglo na najtječaj, žiri u sastavu: Miljenko Jergović, Julijana Matanović, Zoran Ferić, Ivica Ivanišević, Strahimir Primorac, Nenad Rizvanović i Ervin Jahić izabrao je “Knjigu troškova”, “Vertigo”, “Bdjenje”, “Ovdje fali ženska ruka”, “Sretovo”, “Laderu”, “Nesanicu” i “Pravi se da ovo nisi vidio”.

Rukopisi su poslani pod šiframa Alambrista, Entre nous, Ishar, jcG72c, Latyrka, Levant, Nesanica i Specimen. Svečana dodjela nagrade vrijedne 100.000 kuna dogoditi će se na ovogodišnjem Interliberu.

Predsjednik žirija Miljenko Jergović ističe da su se štokavci počeli odmicati od ratnih tema. “Uočljiv je trend povratka u osamdesete godine prošlog stoljeća, te pokušaja rekonstrukcije vremena koje je prethodilo krvavim devedesetim. Rjeđi su pokušaji pronalaženja korijena nastupajućeg konflikta, a češće se radi o nostalgičnim evokacijama i pokušajima da se to vrijeme prikaže kao neka vrsta belle epoque, zlatnoga i bezbrižnog doba općih socijalističkih djetinjstava” veli Jergović, a prenosi Večernji list. Dosta je onih koji uporno iz godine u godinu šalju iste rukopise i ne mijenjaju ni zarez u tekstu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –