Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.05.2021.

Osmi Festival povijesti Kliofest 2021.
Održava se
11.-14.05.2021.

Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se od 11. do 14. svibnja 2021. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a zbog protuepidemijskih mjera bit će organiziran sa smanjenim brojem posjetitelja. Program Festivala će se prenositi uživo na YouTube kanalu Kliofesta.

Otvaranje ovogodišnjeg Kliofesta održat će se u utorak 11. svibnja 2021. u 11 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Ovogodišnji Kliofest tijekom četiriju dana održavanja donosi mnoštvo okruglih stolova, tribina i konferencija povezanih s obljetnicama važnih povijesnih događaja, među kojima su obilježavanje 150 godina Rakovičke bune, 100 godina Vidovdanskoga ustava, 50 godina od sloma Hrvatskoga proljeća i 30 godina od raspada Jugoslavije i nastanka moderne Hrvatske države.

U sklopu festivala održat će se i konferencija PROTIV historijskog revizionizma, ZA revidiranje povijesnih spoznaja (u sklopu međunarodnoga projekta Histoire pour la Liberté, koji financira Europska komisija iz programa „Europa za građane“). Na konferenciji će sudjelovati desetak povjesničara i politologa iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te iz Njemačke i Poljske, što će omogućiti pogled izvana na političke (zlo)upotrebe povijesti u Jugoistočnoj Europi, prijepore oko povijesnog revizionizma i reviziju povijesti, odnos historiografije i nacionalizma. 

Obilježit će se jubileji Hrvatskoga instituta za povijest i njegove Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. U nekoliko gradova i naselja u Hrvatskoj odvijat će se zasebni programi popularizacije povijesti. 

Na Festivalu će biti predstavljene brojne knjige o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti hrvatskih i inozemnih nakladnika. Tijekom trajanja programa nakladnici povijesnih knjiga omogućit će popuste za prodaju svojih izdanja preko interneta.

Tijekom Kliofesta bit će postavljena izložba Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier (u virtualnom obliku i u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice), koju su priredili studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Nataše Štefanec

Premijerno će biti prikazan film Mateusza Sokulskoga Beograd – solidarni sa Solidarnošću te organiziran razgovor s autorom i producentom filma.

Ovo je samo dio predviđenoga programa (program je podložan promjenama). Pratite Klifest na webu i društvenim mrežama. 

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Udruga Kliofest. Suorganizatori su Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska udruga nastavnika povijesti, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Hrvatsko etnološko društvo, ICARUS HR, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljska kulturna udruga „Mikołaj Kopernik“, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.
 

– Svečano otvorenje Kliofesta 2021. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –