Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.08.2021.

Otkucavanje počelo - uskoro kreće festival ŠKURE – šibenske književne ure
Održava se
09.-11.09.2021.

ŠKURE – šibenske književne ure

Šibenska udruga Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju u suradnji sa zagrebačkim Centrom za knjigu pokreće ove godine međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE – šibenske književne ure, koji će se održati od 9. do 11. rujna 2021. u središtu grada Šibenika.

Cilj festivala je Šibenčanima, ali i svima zainteresiranima ponuditi novu književno-scensku platformu koja će dugoročno osigurati kvalitetne književne sadržaje i jačati potrebu za knjigom, kako u Šibeniku tako i u cijeloj regiji. ŠKURE će povezati umjetnike različitih preokupacija i izričaja, kao i iz različitih sredina, domaće i strane, kreirajući novu i svježu kulturno-umjetničku scenu, s ciljem etabliranja Šibenika kao grada knjige, poezije i velikih pjesnika kakvi su bili Mladen Bjažić, Vesna Parun, Stjepan Gulin, Arsen Dedić, ali i velikih pisaca poput Antuna Vrančića, Sime Matavulja, Ive Brešana, kritičara poput Igora Mandića… 

Šibeniku već desetljećima nedostaju sadržaji koji bi afirmirali i njegovali književno stvaralaštvo, poput književnih tribina, promocija knjiga, gostovanja poznatih autora, pjesnički susreti... Unatoč činjenici da sam Šibenik ima jednu od najljepših gradskih knjižnica u Hrvatskoj s nemalim brojem članova, književna događanja potpuno izostaju s kulturnog repertoara grada. To ne znači da Šibenčani ne čitaju i ne vole knjigu, naprotiv. Ovim festivalom organizatori žele reagirati na tu situaciju.

Trodnevni festival ŠKURE održavat će se na različitim lokacijama. Večernji program predviđen je na Maloj loži (Trg Ivana Pavla II.), dok će dnevna scena biti kod krstionice (Gradska vrata 3).

Prvo izdanje festivala očekuje brojne goste, a do sada je dolazak potvrdilo dvadeset i tri autora iz zemlje i inozemstva: Alhierd Bacharevič (Bjelorusija), Krešo Bagić (Hrvatska), Sanja Baković (Hrvatska), Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Đurđica Čilić (Hrvatska/BiH), Velibor Čolić (Francuska/BiH), Lidija Deduš (Hrvatska/BiH), Boba Đuderija (Hrvatska), Stipe Grgas (Hrvatska), Namik Kabil (BiH), Almin Kaplan (BiH), Zvonko Karanović (Srbija), Miroslav Kirin (Hrvatska), Lea Kovács (Hrvatska), Semezdin Mehmedinović (BiH), Guillaume Métayer (Francuska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Evelina Rudan (Hrvatska), Feđa Štukan (BiH), Nada Topić (Hrvatska), Dragan Velikić (Srbija), Boris Vrga (Hrvatska), Marina Vujčić (Hrvatska).

Programe će moderirati Sanja Baković, Dubravka Bogutovac, Branko Čegec, Emir Imamović Pirke, Leon Lučev, Vanda Mikšić, Marko Podrug, Živana Podrug, Olja Runjić, Siarhej Šupa i Marina Vujčić. Tribina Mediteran kao tekst održat će se u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, dok će se na tribini Hrvatskog PEN centra predstaviti "Antologija banijske književnosti", a odabrane pjesme čitat će glumice Oriana Kunčić i Nina Violić. Za dva programa konsekutivno prevođenje osigurat će Vesna Vaško Cáceres (bjeloruski) i Matea Krpina (francuski).

Festival ujedno želi dati prostora i suvremenim lokalnim autorima zbog čega je osmislila i popratni program Pronađite publiku. Odaziv je već ove godine iznimno velik, a prijavljene autorice i autore zainteresirana publika može poslušati kod krstionice u petak 10. rujna u 12h.

ŠKURE - Program

U sklopu trodnevnog programa predviđena je i radionica Glumac ima vremena za poeziju, koja će se održati u petak 10. i subotu 11. rujna, a vodit će je Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev. Na kraju radioice polaznici će se prezentirati publici poetsko-glazbenim performansom izvodeći odabrane pjesme Stjepana Gulina na programu proglašenja dobitnika Književne nagrade Stjepan Gulin u subotu 11. rujna u 22h na Maloj loži.

U popratnom programu festivala i u suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca te Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić bit će postavljena i godišnja izložba Od izvornika do prijevoda koju DHKP priređuje već petnaestu godinu zaredom. Otvaranje izložbe predviđeno je u šibenskoj Gradskoj knjižnici u četvrtak 9. rujna u 18h.

Ideja je povezati književnost i glazbu, te angažirati glazbenike da samostalno ili u suradnji s autorima ostvare nove kreacije koje će prezentirati publici tijekom festivala. Ove će godine posjetitelji imati priliku poslušati najavu prvog EP-a Ove stvarnosti pod naslovom Prvi put na Zemlji u četvrtak 9. rujna u 23h na Maloj loži, dok će u petak 10. rujna u 22h na istoj sceni gostovati poznati poetsko-glazbeni duo Filip Šovagović i Fadil Abdulov.

Književna nagrada Stjepan Gulin

U sklopu festivala pokrenuta je i Književna nagrada Stjepan Gulin za najbolju pjesničku zbirku objavljenu prvi put na području regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. Na taj način organizatori žele posebnu počast odati sjajnom i pomalo zaboravljenom pjesniku, Šibenčaninu Stjepanu Gulinu, koji je za svoj pjesnički opus 2012. godine ovjenčan Goranovim vijencem. Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 67 knjiga, a o užem krugu od pet knjiga te laureatu odlučuje tročlani žiri u sastavu Krešimir Bagić (predsjednik), Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović.

Festival je dobio podršku Ministarstva kulture RH, Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice grada Šibenika, Erste fondacije, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog P.E.N. centra, Francuskog instituta, DPC tiska, Eminea, Obrta Noa, Wüstenrota, Meandra Medije, Dalmarea, hotela Bellevue, Armerun i Jadran, Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, vinarije Testament, Azimuta te Kuće umjetnosti Arsen.

– ŠKURE - šibenske književne ure –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –