Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.11.2016.

Otok djetinjstva : Otvorenje izložbe Manuele Vladić-Maštruko
Održava se
22.11.2016. u 19h

Otvorenje izložbe Manuele Vladić-Maštruko Otok djetinjstva održat će se u utorak, 22. studenoga u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu (Starčevićev trg 6, 3. kat).

Izložbu će otvoriti: Isabella Mauro, Ranka Javor i Manuela Vladić-Maštruko.

Otok djetinjstva simbolično je mjesto u ponutrici našeg bića. To je otok usred uzburkanog mora, mjesto poput matičnog planeta (planeta Exupéryjeva Malog princa!) koji tiho kruži beskrajem svemira, mjesto na kojem živi dijete, a kasnije kada odrastemo – naše Unutarnje dijete.

Kružeći oko arhetipskog, primordijalnog u sebi i svijetu oko sebe, dječji svijet širi se u koncentričnim krugovima, sakupljajući i vrtložeći pritom slike i pojmove, događaje i osjećaje koji nas oblikuju i određuju.

„Povlačimo za sobom krugove“ koji teže da se zatvore i da nas završe. Kroz osobno i posredno djelovanje s udrugom Arte Insula željela bih osmisliti akcije i sadržaje koji, poput mirisa Proustovog kolačića Madleine, imaju snagu osloboditi zasune nad (možda) zaboravljenim uspomenama i omogućiti oslobađanje najtankoćutnijih sjećanja, osjećaja i događaja koji su nas oblikovali, bilo da smo proživjeli bolne faze odrastanja i prinudne socijalizacije, bilo da djetinjstvo idealiziramo i fortificiramo u svojoj zbirci uspomena.

Otok djetinjstva mjesto je koje smo zaboravili jer smo odrastajući morali toliko toga pamtiti. Vjerujem, stoga, da to zaboravljeno mjesto treba biti ponovo otkriveno, osvojeno poput otoka s blagom, poput utvrde u nutrini bića. Jer, čini se da kako čovjek odrasta, sve više treba mjesta koja ga ucjeljuju, mjesta odakle dolazi i kamo se može vratiti, a to je mjesto upravo Otok djetinjstva.

Manuela Vladić-Maštruko

O autorici:

Manuela Vladić-Maštruko

Manuela Vladić-Maštruko rođena je 1962. godine. Odrasla je u Zadru, a školovala se u Zagrebu gdje je 1985. godine diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Priredila je 32 samostalne izložbe i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz profesionalni umjetnički rad bavi se praktičnim i istraživačkim radom u području likovnog stvaralaštva i kreativnosti svih uzrasta i dobi. Autorica je brojnih multimedijalnih projekata za djecu i odrasle. Povremeno objavljuje eseje i stručne članke o ilustraciji te sudjeluje na stručnim simpozijima.

Surađuje s muzejima i galerijama na osmišljavanju i vođenju pedagoških programa vezanih uz muzejske sadržaje. Vodi Likovni studio za djecu i mlade Mela u kreativnom laboratoriju 4 SOBE u Zagrebu. Udrugu za interkulturalni dijalog Arte Insula osniva 2013. godine. Napisala je i ilustrirala 12 autorskih slikovnica te ilustrirala brojne slikovnice hrvatskih i stranih književnika za djecu.

Za svoj umjetnički rad primila je više nagrada i priznanja. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatskog društva pisaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu i Zadru.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –