Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 21.01.2021.

Otvoren natječaj za Nagradu Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo u 2020. godini

Hrvatski PEN centar raspisao je natječaj za Nagradu Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo u 2020. godini. 

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2019. do 15. prosinca 2020. godine.

Prijedloge za dodjelu nagrade mogu podnositi građani Republike Hrvatske, javni i drugi djelatnici u kulturi, udruge i druge pravne osobe u kulturi, ustanove u kulturi i ostale pravne osobe koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj.

Prijedlog za dodjelu Nagrade treba biti pismeno obrazložen. Obrazloženje prijedloga mora sadržavati osnovne podatke o autorici/autoru, odnosno koautorima predloženim za dodjelu Nagrade, te obrazloženje razloga za dodjelu Nagrade.

Knjige (5 primjeraka) se šalju na adresu Hrvatskog PEN centra (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 25. 2. 2021. (u slučaju dostave na adresu – od 9 do 15 sati).

Nagrada Višnja Machiedo sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i plakete. 

Ocjenjivački sud čine Tomica Bajsić, Nadežda Čačinovič, Miroslav Kirin, Mladen Machiedo i Sibila Petlevski. Svečana dodjela nagrade je 27. 3. – na rođendan Višnje Machiedo, što se u ovim izvanrednim okolnostima može odgoditi za mjesec lipanj 2021. godine.

***

Hrvatski PEN centar ustanovio je 2013. godine Nagradu Višnja Machiedo. Prva dobitnica nagrade bila je Ingrid Šafranek za knjigu "Bijela tinta". Drugi dobitnik bio je Viktor Žmegač za knjigu "Europa x 10". Treća dobitnica bila je Renata Jambrešić Kirin za knjigu "Korice od kamfora". Četvrta dobitnica bila je Morana Čale za knjigu "O Duši i tijelu teksta: Polić, Kamov, Krleža, Marinković". Peta dobitnica bila je Ljiljana Filipović za knjigu "Klub krivaca". Šesta je dobitnica Dorta Jagić za knjigu "Veće od kuće". Sedmi je dobitnik Slobodan Šnajder za knjigu "Umrijeti u Hrvatskoj".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –