Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.06.2024.

Žarko Paić dobitnik Nagrade Višnja Machiedo 2023.

Jedanaesta svečana dodjela Nagrade Višnja Machiedo koju dodjeljuje Hrvatski P.E.N. centar za književnu esejistiku održana je 26. lipnja u 12 sati, u kući Arko, Basaričekova 24, u Zagrebu.

Nagrada Višnja Machiedo, koja se sastoji se od novčanog iznosa 1.400,00 eura i plakete dodjeljuje se svake godine za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj, a objavljeno u prošloj godini. 

Ovogodišnju Nagradu Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo dobio je Žarko Paić za knjigu eseja "Antonin Artaud: Sunce i mahnitost", u izdanju Litterisa, Zagreb, 2023.

Nagradu je dobitniku uručio Višnjin suprug Mladen Machiedo, a obrazloženje nagrade pročitala je u ime prosudbenoga povjerenstva Sibila Petlevski.

Petlevski je istaknula kako je Žarko Paić autor čija je praksa mišljenja dosljedno izvedena, stilski briljantna i uvjerljiva. "Ne treba sumnjati da jedan od glavnih razloga njegove esejističke vrsnoće i u tome što je Paić autor koji beskompromisno vjeruje u ono što govori", ocijenila je Petlevski, i dodala kako je Paić na europskoj i svjetskoj razini postigao respektabilan status teoretičara s područja teorije umjetnosti i estetike. Ta činjenica, naglasila je, u hrvatskoj javnosti je prošla gotovo nezamijećena.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –