Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.07.2007.

Otvoren natječaj za V.B.Z.-ovu književnu nagradu

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 3. srpnja 2007. nakladnik V.B.Z. obavijestio je predstavnike medija o raspisivanju Natječaja za V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2007. godine. Rok za prijavu na Natječaj je 23. kolovoza 2007., rukopisi moraju biti dostavljeni u 5 primjeraka pod šifrom. Rukopis predan na natječaj, kao niti jedan dio predanog rukopisa, ne smije biti objavljen prije ili za vrijeme natječaja u bilo kojem obliku odnosno na bilo kojem mediju.

Rezultati natječaja bit će objavljeni u javnim glasilima, a nagrada od 100 000 kuna za najbolji roman, uručena javno na posebnoj svečanosti.

Ove godine V.B.Z. Natječaj raspisuje samostalno i ovom prilikom želi zahvaliti dosadašnjem partneru “Večernjem listu” na iznimno uspješnoj i kvalitetnoj suradnji u partnerskom odnosu. Ova suradnja dala je novi poticaj u medijskom i nakladničkom smislu Književnoj nagradi za najbolji neobjavljeni roman godine i znatno pridonijela popularizaciji Nagrade. V.B.Z. Natječaj raspisuje samostalno, ali je otvoren za pregovore s novim partnerima ukoliko u okviru takve moguće partnerske suradnje prepozna mogućnost daljnjeg poticaja za VBZ-ov natječaj, a time i doprinos razvoju književnosti na hrvatskom i drugim štokavskim jezicima, objavljivanju knjiga u većim nakladama i popularizaciji književnosti te prezentiranju naše književnosti u inozemstvu.

Članovi žirija 2007. godine su Miljenko Jergović (predsjednik žirija), Julijana Matanović, Zoran Ferić, Strahimir Primorac i Nenad Rizvanović. Rok za prijavu na Natječaj je 23. kolovoza 2007., rukopisi moraju biti dostavljeni u 5 primjeraka pod šifrom, a uz rukopise priložena zapečaćena omotnica s podacima autora.

Godišnja nagrada V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman ustanovljena je 2002. godine na prijedlog književnika i novinara Miljenka Jergovića. Iste godine nagradu dobiva Josip Mlakić za roman «Živi i mrtvi», a 2003. godine nagradu su podijelili Marinko Koščec za roman «Wonderland» i Jelena Marković za roman «Escajg za teletinu». Godine 2004. V.B.Z.-u se kao partner Nagrade pridružuje “Večernji list” i partnerska suradnja V.B.Z. i “Večernjeg lista” traje naredne tri godine. Svi dosadašnji pobjednički romani tiskani su u nakladi V.B.Z.-a i nagrađeni sa 100.000,00 kn. Pobjednički romani «Koljivo» (2004.) Davora Špišića, «Kad je bio juli» (2005.) Nure Bazdulj Hubijar i «Pravi se da ovo nisi vidio» (2006.) Hrvoja Šalkovića tiskani su u velikim nakladama te prodavani, osim u knjižarama, kao novinska izdanja uz Večernji list po vrlo povoljnoj cijeni.

TEKST NATJEČAJA:

Nakladnička kuća V.B.Z. dodjeljuje književnu nagradu za najbolji novi, originalni i neobjavljeni roman na hrvatskom jeziku i drugim štokavskim jezicima, te čakavskom i kajkavskom književnom jeziku. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje.

Natječaj je javan, a rukopisi se predaju pod šifrom. Molimo autore da na rukopis romana napišu šifru, a uz rukopis prilože zapečaćenu omotnicu u kojoj se nalaze šifra, ime i prezime autora, telefon, adresa i e-mail adresa (ako je imaju). Najboljem romanu bit će dodijeljena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kn (stotinu tisuća kuna).

Svaki sudionik natječaja smije poslati samo jedan roman. Sudjelovanjem na ovom natječaju sudionici se obavezuju da njihov roman nije prijavljen niti na jedan drugi natječaj za neobjavljeni roman. Rukopis predan na natječaj, kao niti jedan dio predanog rukopisa, ne smije biti objavljen prije ili za vrijeme natječaja u bilo kojem obliku odnosno na bilo kojem mediju. Nakon što predaju rukopise, sudionici se tako|er obavezuju da za vrijeme trajanja natječaja neće niti s jednom drugom nakladničkom kućom sklopiti ugovor o objavljivanju toga romana.

Nagrađeni autor se obavezuje ustupiti sva autorska prava, a posebno za izdavanje romana, nakladničkoj kući V.B.Z. na trajno korištenje bez daljnje naknade, kao i pravo prevođenja na strane jezike u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Prema preporuci žirija, V.B.Z. može tiskati još nekoliko rukopisa prispjelih na natječaj. Nakon završetka natječaja, nakladnička kuća V.B.Z. će ponuditi ugovor autorima čija je djela preporučio žiri. Ukoliko članovi žirija ustanove da niti jedan od prispjelih rukopisa ne zadovoljava literarne kriterije, V.B.Z. ne mora dodijeliti nagradu, niti objaviti knjige.

Rukopisi moraju biti napisani na računalu, s dvostrukim proredom, na bijelom papiru formata A4. Uz rukopis obavezno je priložiti disketu. Rukopisi poslani na natječaj ne vraćaju se. Rukopisi moraju biti dostavljeni u pet primjeraka na adresu: V.B.Z. d.o.o., Goranska 12, 10010 Zagreb, s naznakom »za nagradu V.B.Z.«.

Rok za prijavu: 23. kolovoza 2007.
Rezultati natječaja bit će objavljeni u javnim glasilima, a nagrade uručene javno na posebnoj svečanosti.

V.B.Z. d.o.o. · Goranska 12 · Zagreb · tel.: 01 6235 419 · faks: 01 6235 418 · e-mail: info@vbz.hr · www.vbz.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –