Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.05.2018.

Otvoren peti po redu Festival povijesti i sajam knjiga Kliofest 2018.
Održava se
08.-11.05.2018.

Kliofest 2018. (foto: Iva Perković/MV)

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvoren peti po redu Festival povijesti i sajam knjiga Kliofest 2018.

Prisutne je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Tatijana Petrić, a program Festivala predstavio Damir Agičić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti. U nastavku prenosimo njegov govor i uvod u ovogodišnji bogati program Festivala:

"Ideja kojom se od početka vodimo jest: široj javnosti predstaviti hrvatske i inozemne povjesničare te domaće nakladnike koji objavljuju knjige povijesne tematike preko okruglih stolova i tribina na kojima se obrađuje važna i zanimljiva problematika kojom se bave povjesničari, kao i preko predstavljanja novih povijesnih knjiga ili pak predavanja o značajnim temama. Svake smo godine organizirali i izložbe, a povremeno prikazivali povijesne filmove ili pomagali u dovođenju kazališnih skupina.

Povijesna modna revija koju su osmislile i priredile Marta Agičić i Vlatka Filipčić Maligec (foto: Kliofest)

Tako će biti i na ovogodišnjem Kliofestu na kojem smo osobitu pozornost posvetili jubilejima: stopedesetoj obljetnici Hrvatsko-ugarske nagodbe, dokumenta kojim su bili uređeni odnosi između hrvatskih i mađarskih političkih elita u Austro-Ugarskoj Monarhiji; stopedesetoj obljetnici rođenja Antuna Radića i devedesetoj smrti njegova mlađeg i poznatijeg brata Stjepana; stotoj obljetnici kraja Prvoga svjetskog rata, nestanka Austro-Ugarske i postanka Države SHS odnosno Kraljevine SHS; stotoj obljetnici pandemije španjolske gripe; sedamdesetoj obljetnici Rezolucije Kominforma i raskida između Tita i Staljina; pedesetoj obljetnici studentskih prosvjeda koji su 1968. godine pogodili Europu, a svoj su odraz imali i u ondašnjoj Jugoslaviji; desetoj obljetnici Desničinih susreta, niza znanstvenih konferencija posvećenih našem istaknutom književniku Vladanu Desnici, na kojima sudjeluju brojni hrvatski i srpski povjesničari, povjesničari književnosti i drugi humanistički stručnjaci te desetoj obljetnici Modruškog zbornika, publikacije posvećene povijesti i kulturi Like i Gorskog kotara.

Tu su i okrugli stolovi koji nemaju obljetnički karakter, ali pokrivaju važu i zanimljivu problematiku: o pitanju monopola nad povijesnom istinom, što je jedno od temeljnih pitanja naše struke, o muzejskoj građi kao povijesnom izvoru ili pak o stanju egiptoloških istraživanja u Hrvatskoj – tijekom potonjeg okruglog stola imat ćete prilike poslušati predavanje o paleoradiološkim istraživanjima zagrebačkih mumija i vidjeti knjigu Staroegipatska civilizacija odnosno čuti o projektu Croato-Aegyptica.

Kliofest 2018. (foto: Iva Perković/MV)

Na Kliofestu ove godine imamo i dvadesetak gostiju iz inozemstva, povjesničara koji se bave hrvatskom i/ili jugoslavenskom poviješću – tako ćete imati prilike čuti o tom što se radi i objavljuje u Udruženju za modernu historiju u Sarajevu ili pak na srednjoeuropskom projektu Integrirana seljačka ekonomija. S nama je i poveća grupa čeških povjesničara na čelu s profesorima Janom Pelikánom Václavom Štěpanekom, s kojima ćemo razgovarati o uistinu obilnoj produkciji radova o hrvatskim i jugoslavenskim temama, a moći ćete prisustvovati i promocijama nekoliko čeških knjiga. Doći će nam i jedna od najistaknutijih srpskih povjesničarki, Latinka Perović, koja će govoriti o knjizi "Jugoslavija u istorijskoj perspektivi", što je izašla u izdanju Helsinškoga odbora za ljudska prava u Srbiji, pa će s nama biti i njegova predsjednica Sonja Biserko

Na Kliofestu će biti predstavljeno više od dvadeset knjiga različitih izdavača, od Budakove "Hrvatske povijesti od 550. do 1100." i "Leksikona hrvatskog srednjovjekovlja" koji su uredili akademik Šanjek i B. Grbavac do knjige posvećene istaknutome hrvatskom povjesničaru Ljubi Bobanu odnosno "Sjećanje i suvremenost. Ogledi o novom njemačkom povijesnom romanu" M. Bobinca. Nekoliko je knjiga posvećeno staroj povijesti – Lukijanova "Kako treba pisati povijest", Ciceronovi "Govori protiv Katiline" ili pak Veynova "Jesu li Grci vjerovali u svoje mitove?". Predstavit će se i knjige o odnosu dijela hrvatskih intelektualaca prema Jugoslaviji u predvečerje Drugoga svjetskog rata, o mladima Hrvatske nakon tog rata, kao i o odnosu hrvatskih Srba prema Jugoslaviji. Tu je i nekoliko knjiga koje govore o teškim vremenima holokausta, odnosno jasenovačkom logoru te o sukobima hrvatskih i srpskih povjesničara o različitim temama novije povijesti. U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika predstavit ćemo i dvije važne knjige koje govore o povijesti i kulturi podunavskih Hrvata.

Jedna od brojnih izložbi Kliofesta 2018. (foto: Iva Perković/MV)

Ovogodišnje izložbe koje možete razgledati u holu Nacionalne i sveučilišne knjižice govore o povijesti zrakoplovstva te o tom kako je bilo biti učenik u devetnaestostoljetnoj Hrvatskoj. Drago mi je što se u naš festival uključila i Škola primijenjene umjetnosti iz Zagreba sa svojom izložbom učeničkih radova o Prvome svjetskom ratu. U auli Hrvatskoga državnog arhiva posjetitelji mogu razgledati izložbu naslovljenu „Tko su bili ti strašni Hrvati?“, koja govori o Hrvatima u Tridesetogodišnjem ratu."

Središnje događanje na Kliofestu, dodjela nagrada povjesničarima, održat će se u petak, na Dan povijesti kada se diljem Hrvatske održavaju okrugli stolovi, tribine, predstavljanja povijesnih knjiga i predavanja na povijesne teme. Ove se godine uključilo više od dvadeset gradova i naselja, od Belog Manastira do Zadra (ako ćete abecedom), od Pule do Dubrovnika, od Splita do Jalžabeta kod Varaždina.  
 

Program
srijeda, 9. svibnja 2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

10.30-12.00 Okrugli stol "Monopol nad povijesnom istinom"
Moderatorica: Lucija Bakšić
Sudjeluju: Stevo Đurašković, Eugen Jakovčić, Branimir Janković, Dario Špelić

12.00-13.30 Okrugli stol "Hrvatsko-ugarska nagodba – iskustva posljednjih pola stoljeća Habsburške monarhije / u povodu stotinu i pedesete obljetnice"
Moderator: Stjepan Matković
Sudjeluju: Dalibor Čepulo, Iskra Iveljić, Branko Ostajmer, Dinko Šokčević,
Dinko Župan

13.45-14.15 Predstavljanje izložbe "Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću" u sklopu projekta „Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj (18. i 19. st.)“
Sudjeluju: Ivana Horbec i Dinko Župan

14.15-15.00 Predstavljanje knjige "Zapisnici franjevačkog samostana u Našicama, I-III."
Sudjeluju: Milan Vrbanus, Vlasta Švoger, Tamara Tvrtković

15.-00-15.45 Predstavljanje "Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca", Hrvatsko akademsko društvo
Sudjeluju: Slaven Bačić, Mario Bara, Mijo Marić, Tomislav Žigmanov

15.45-16.30 Predstavljanje knjige "Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca)", Hrvatski institut za povijest
Sudjeluju: Robert Skenderović, Mario Bara, Tomislav Žigmanov

16.30-17.15 Predstavljanje Lukijanove knjige "Kako treba pisati povijest", Latina & Graeca
Sudjeluju: Zrinka Blažević, Bruna Kuntić-Makvić, Josip Parat, Zlatko Šešelj

17.15-18.15 Tribina "Velike sudbine i ugledni povjesničari" / Povodom knjige
Ciceronovih "Govora protiv Katiline", Latina & Graeca

Sudjeluju: Inge Belamarić, Bruna Kuntić-Makvić, Dino Milinović, Zlatko Šešelj
Ulomke iz govora na latinskom i hrvatskom govore Mia Radan i Josip Horvatić,
učenici I. gimnazije iz Splita

18.15-20.00 Okrugli stol "Croato-Aegyptica – egiptološka istraživanja u Hrvatskoj"
Predavanje M. Čavke Paleoradiologija zagrebačkih mumija

Predstavljanje knjige M. Tomorada "Staroegipatska civilizacija", Hrvatski studiji
Predstavljanje on-line baze "Croato-Aegyptica"

Moderator: Mladen Tomorad
Sudjeluju: Mislav Čavka, Eva Katarina Glazer, Daniel Rafaelić, Vlatka Vukelić,
Goran Zlodi

***

Hrvatski državni arhiv
Marulićev trg 21

10.00-12.00 Okrugli stol "Stogodišnjica Velike pandemije – zašto i kako istraživati španjolsku gripu"
Moderator: Nikola Anušić
Sudjeluju: Urška Bratož, Robert Doričić, Katarina Keber, Iva Milovan, Miha
Seručnik

12.00 Predstavljanje knjige "Nikada više Jugoslavija. Intelektualci i hrvatsko
nacionalno pitanje (1929.-1945.)"

Sudjeluju: Stipe Kljaić, Stjepan Ćosić, Mario Jareb

***

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5

18.00 Predstavljanje knjige „Jedna si jedina moja domovina? Etno-demografické změny v Bosně a Hercegovině v letech 1945-2012."
Sudjeluju: Ondřej Žíla, Milan Sovilj, Boris Mosković

19.00 Predstavljanje knjige "Croatia and Slovakia: Historical Parallels and
Connections", FF Press

Sudjeluju: Boris Bui, Željko Holjevac, Dubravka Sesar, Ivica Šute

***

Slovenski dom
Masarykova 13

19.00 Kobasica bez granica i predstavljanje knjige "I feel kranjska kobasica",
Srednja Europa

Sudjeluju: Jernej Mlekuž, Irena Radej Miličić, Damir Agičić

***

Spunk
Hrvatske bratske zajednice 4

18.30-19.45 Kliotest – prijave za kviz

20.00 Kliotest – povijesni kviz
Voditelji: Ivan Šulentić, Luka Vezmar, Zrinka Burazer, Ivan Bubalo

– Foto izvještaj Kliofest 2018. (1. dan) –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –