Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.05.2008.

P redstavljanje monografije 'Maja S.F. : Jedno desetljeće'
Održava se
07.05.2008.

U srijedu, 7. svibnja 2008., u 13 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održati će se predstavljanje monografije «Maja S.F. : Jedno desetljeće». Monografija obuhvaća posljednje desetljeće djelovanja Maje S. Franković i govori o bogatom i specifičnom likovnom izričaju ove slikarice.

Monografiju će predstaviti:

Branko Franceschi, ravnatelj Hrvatskog društva likovnih umjetnika,
mr. sc. Enes Quien, likovni kritičar te
mr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Maja S. Franković je rođena u Rijeci gdje je i diplomirala grafiku na Pedagoškom fakultetu, na Odsjeku za likovne umjetnosti. Poslijediplomski magistarski studij grafike završava u klasi profesora Branka Suhog na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Redoviti je profesor grafike, a trenutno obnaša diplomatsku funkciju ministra savjetnika u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri UNESCO-u u Parizu.

Njen bogat stvaralački opus raznolik je i nije vezan samo uz jedan slikarski medij. Autorica pripada malobrojnim umjetnicima koji ne robuju jednom likovnom izričaju - ona eksperimentira, traga i nastoji spojiti nekoliko medija kao što su grafika, kolaž i slikarstvo. Tim izborom slikarica ostvaruje sredstvo koje će joj poslužiti i dovesti je do neslućenih mogućnosti likovnog izričaja pri čemu neiscrpnom energijom svladava sve tajne grafičkih tehnika i vještina.

Izdavači monografije su tvrtka F&F d.o.o., Grafička djelatnost iz Rijeke te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Odgovorni urednici izdanja su Marko Franković iz tvrtke F&F d.o.o. te Branko Franceschi, ravnatelj Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –