Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.11.2017.

Petak na Interliberu - razgovor na temu 'Hrvatsko knjižarstvo danas – problemi i perspektive'
Održava se
10.11.2017. u 19h

Knjižara Morpurgo u Splitu

U petak 10. studenog s početkom u 19 sati na Interliberovoj centralnoj pozornici u paviljonu 6 održat će se razgovor na temu "Hrvatsko knjižarstvo danas – problemi i perspektive"

Sudjeluju:

- Matilda Bulić (članica Uprave Školske knjige)
- Zvonimir Čimić (knjižare Znanje)
- Zvonko Čubrić (knjižare Hoću knjigu)
- Dražen Dabić (knjižara i antikvarijat Bibliofil, Zagreb)
- Mišo Nejašmić (Superknjižara, Zagreb)
- Ivica Vuletić (Knjižara Nova, Osijek)

Moderira: Nenad Bartolčić (portal Moderna vremena)
Organizator: Zajednica nakladnika i knjižara

Na razgovor su pozvani i više su nego dobrodošli svojim razmišljanjima uključiti se i svi ostali knjižari i nakladnici, kolegice i kolege iz knjižne branše, i svi ljubitelji knjiga i čitanja!

Kako o razvoju knjižarstva razgovarati/pregovarati s resornim ministarstvima i agencijama (Min kulture, MZOS, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, HBOR i dr.), postoji li potreba i je li vrijeme za strukovnim organiziranjem knjižara? Koje ideje imaju novi knjižari koji su posljednjih mjeseci otvorili petnaestak novih knjižara?

Ovogodišnji kolaps knjižarskog lanca Algoritam MK napokon je postavio (na žalost, "krivim" povodom) probleme knjižarstva u fokus interesa i šire javnosti, ali i potaknuo komunikaciju o tom problemu unutar knjižne struke, razgovore u resornim ministarstvima... U posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu knjiga su se u ulozi knjižara pojavili i neki novi ali i stari igrači, i sada je vjerojatno jedinstvena prilika da se hrvatsko tržište knjige konsolidira i ustroji na jedan drugačiji, poslovno efikasniji, odgovorniji i pravedniji način, gdje će se jasnije razgraničiti tko je za što na hrvatskom tržištu knjiga odgovoran. Jer, razvijena i stabilnija tržišta knjige u svijetu već odavno jasno izdiferencirala uloge svih aktera u tzv. lancu knjige (autora, nakladnika, knjižara, distributera, knjižničara...), podijelili posao (posebno nakladnici i knjižari) ali i odgovornost za normalno i učinkovito funkcioniranje tržišta knjiga.

Želja je organizatora tribine (ZNK) potaknuti razgovor o važnim pitanjima o trenutnoj situaciji i perspektivama o knjižarstvu u Hrvatskoj, i stoga su razgovori na Interliberu zamišljeni kao početak kontinuiranog i temeljitijeg promišljanja i knjižarstva kao vrlo važne djelatnosti koja je u Hrvatskoj prečesto bila prepuštana inicijativi onih koji su knjižarstvu prilazili previše olako (iako s opravdanim razlogom zbog u 90-ima nedostatno razvijene knjižarske mreže), videći u njemu samo trgovački potencijal, a zanemarujući npr. kulturološku ulogu knjižara, ili mjesto knjižare unutar društvene zajednice, naročito u manjim gradovima.

Osim o "poljuljanim" odnosima između nakladnika i knjižara, o prevladavajućem konceptu tzv. nakladničkog knjižarstva, regulaciji tržišta (popusti, sajmovi knjiga, rabatna politika, Sporazum o jedinstvenoj cijeni knjige...) sada je prilika razgovarati i o mjerama koje bi trebalo pokrenuti kako bi se pomoglo ovoj važnoj karici lanca knjige, u cilju lakšeg otvaranja novih knjižara ali prije svega i održivosti, kako postojećih tako i novih knjižara.

Pridružite nam se u petak 10. studenog s početkom u 19 sati na Interliberovoj centralnoj pozornici u paviljonu 6!
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –