Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: MV Info • 10.11.2014.

Pismo udruge Knjižni blok ministrici kulture Andrei Zlatar Violić

Kada je osnovana u proljeće 2011. godine, udruga "Knjižni blok - Inicijativa za knjigu" dala si je u zadatak da svojim proaktivnim djelovanjem pokuša inicirati neke promjene u knjižnom sektoru, kako unutar same knjižne branše tako i kroz dijalog s resornim ministarstvima i ostalim institucijama kojima bi knjiga i kultura čitanja trebali biti fokus interesa i dio redovne djelatnosti.

U prvom redu nastojali smo surađivati s Ministarstvom kulture, no na žalost, nakon dvije pune godine vrlo intenzivnog rada Knjižni blok je u posljednjih godinu dana naišao na zid, naše inicijative u najvećem broju rasplinule su se uslijed inertnosti sustava koji je, vjerovali smo, trebao biti potpora knjizi.

Niže priloženo pismo ministrici kulture Andrei Zlatar Violić naš je možda i posljednji pokušaj da ukažemo na nagomilane probleme knjižnog sektora i hitnost (ako već nije i kasno) njihovog rješavanja. Na žalost, iako je prošlo mjesec dana od upućivanja pisma, odgovor još uvijek nismo dočekali i stoga smo odlučili pismo i javno objaviti.


Članovi Knjižnog Bloka:

- Fraktura d.o.o.
- Hrvatska sveučilišna naklada d.o.o.
- Izdanja Antibarbarus d.o.o.
- Moderna vremena Info d.o.o.
- Naklada OceanMore d.o.o.
- Planetopija d.o.o.

***


Zagreb, 09. listopada 2014.


MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE
KABINET MINISTRICE
Ministrica dr.sc. Andrea Zlatar Violić
Runjaninova 2
10000 Zagreb

Poštovana gospođo ministrice Zlatar Violić,

 
Obraćamo Vam se ovim putem kako bismo tražili da se naša profesionalna i stručna javnost iz područja knjige i književnog stvaralaštva informira o rezultatima naših inicijativa i preporuka koje smo Ministarstvu kulture uputili još tijekom prošle godine, a posebno nakon velikog sastanka knjižnog sektora kojeg je Knjižni blok organizirao 27. svibnja 2013. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, te još jednog sastanka s predstavnicima sektora kojega je, temeljem zaključaka prvog sastanka, organiziralo Ministarstvu kulture 2. srpnja 2013.

Podsjećamo, na tim su sastancima predstavnici knjižnog sektora upozorili na iznimno tešku situaciju u kojoj se nalaze hrvatski nakladnici, knjižari, autori, prevoditelji, knjižničari, svi dionici u lancu knjige, situaciju kada se doslovno gase ili su na ivici preživljavanja brojne nakladničke kuće, kada je prodaja knjiga u zabrinjavajućem kontinuiranom padu, i kada je upitno normalno obnavljanje životnog ciklusa knjige, tj. proizvodnje novih knjiga, a što povezano dovodi i do još teže pozicije pisaca, prevoditelja...

Nakon ta dva vrlo sadržajna sastanka, bilo je dogovoreno da će pod daljnjom koordinacijom Ministarstva kulture odmah početi djelovati nekoliko radnih grupa (Radna grupa za hitno djelovanje na poduzimanju mjera za spašavanje nakladništva i knjižarstva; Radna grupa za rad na legislativi o knjizi), uz već prije oformljenu Radnu grupu za izradu nacionalne strategije za poticanje čitanja, koje su trebale potaknuti što hitnije donošenje konkretnih mjera za oporavak knjižnog sektora u Hrvatskoj. Istovremeno, trebalo je započeti pripremati preduvjete za bolju pravnu regulaciju hrvatskog knjižnog sektora (treba li nam Zakon o knjizi), tržišta knjige (daljnje unaprjeđenje Sporazuma o jedinstvenoj cijeni knjige), razmotriti dobre i loše strane eventualnog osnivanja Agencije za knjigu, te općenito kreirati jednu novu viziju mjesta knjige i kulture čitanja u hrvatskom društvu.

Nismo se zalagali samo za bespovratnim financijskim intervencijama u sektor, već je Zajednica nakladnika i knjižara u suradnji i s Knjižnim blokom razradila vrlo konkretne prijedloge mogućih kreditnih linija (dakle, novac od PDV-a se vraća u proračun!) kojima bi se omogućilo kako zatvaranje postojećih nelikvidnosti tako i ulaganje u proizvodnju, dakle povećanje broja naslova i naklada, prometa knjigom, povećanje broja zaposlenih u knjižnom sektoru.

Unatoč rapidnom pogoršanju situacije i produbljivanju krize, ne primjećujemo odmak u zacrtanim aktivnostima i ciljevima. Nismo upoznati s ikakvim konkretnim rješenjima, izuzev rada na Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, koja bi, kada se i dovrši, mogla ostati prazno slovo na papiru ako se ne uspiju osigurati sredstva za njezino provođenje. Knjižni sektor i dalje ostaje jedno od najzapostavljenijih područja kulture i umjetnosti.

Na kraju, ne možemo a ne izraziti žaljenje što Ministarstvo nije prepoznalo sada već trogodišnje djelovanje Knjižnog bloka, unatoč vrlo konkretnim inicijativama i akcijama, redom i javno pohvaljivanima, tako da smo ove godine odustali od trećeg pokušaja apliciranja za financijskom potporom radu udruge, zaključivši da su dosadašnje odbijenice bila i kratke i jasne poruke, i da nam još jedna odbijenica nije potrebna. Zaista je šteta da se stručnost i informacije s terena, analize i prijedlozi potrebni za kreiranje javnih politika ne prepoznaju, ne vrednuju i ne koriste. Sve navedeno nije razlog da ne zatražimo odgovore na gore postavljena pitanja, te vjerujemo da traženi odgovori neće izostati.


S poštovanjem,

Nenad Bartolčić, predsjednik
za udrugu Knjižni blok - Inicijativa za knjigu

Na znanje:

Vladimir Stojsavljević, pomoćnik Ministrice kulture
Dubravka Ðurić Nemec, načelnica, Sektor za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost

– Knjiga u fokusu –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –