Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.05.2017.

Počinje 10. riječki sajam knjige i festival autora vRIsak
Održava se
31.05.-10.06.2017.

Riječki sajam knjige i festival autora vRIsak održat će se desetu godinu zaredom u Rijeci (i u Velom Lošinju) od 31. svibnja do 10. lipnja 2017. godine. Festival i ove godine donosi bogat program i mnoštvo književnih i kulturnih događanja, ali i brojne popuste.

Središnji program 10. Vriska nosi naziv Književnost između egzila i azila i posvećen je Predragu Matvejeviću, velikom piscu kojemu je to bila jedna od ključnih tema, a koji je i sam nastupao na Vrisku. Uz to, ova je tema ponovo aktualna u Europi, pa će nam o novim, politički uvjetovanim migracijskim valovima i njihovim ožiljcima govoriti pisci koji su i sami prošli to iskustvo i(ili) puno pisali o toj temi. Među njima su Claudio Magris, Slavenka Drakulić, Vladimir Pištalo, Beqë Cufaj, Bekim Sejranović...

U programu Europom u 30 knjiga (u kojem je u tri godine planirano objaviti 30 proznih knjiga iz 30 europskih zemalja, a 15 autora će gostovati u Rijeci) ove godine nastupaju: Clare Azzopardi, Jānis Joņevs, Lidija Dimkovska, Srđan Valjarević i Beqë Cufaj. Na Vrisku će ove godine nastupiti i čelni ljudi američke izdavačke kuće Dalkey Archive Press John O'Brian i Jake Snyder koji će predstaviti američko izdanje romana Nikole Petkovića "How to Tie Your Shoes", a govorit će i o programskoj orijentaciji kuće koja je, između ostalog, poznata i po objavljivanju istočnoeuropskih pisaca.

Kad je riječ o domaćim autorima, u fokusu Vriska i ove su godine autori koji su svojim novim knjigama dobili veliku pozornost kritike i čitatelja poput Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Senka Karuze, Miroslava Mićanovića, Maroja Mihovilovića, Ludwiga Bauera, Rade Jarka, Slađane Bukovac, Tee Tulić, Marka Tomaša... ili se njihove nove knjige čekaju s velikim očekivanjima kao što je to slučaj s novim romanom Ivice Prtenjače koji bi trebao biti predstavljen na samom kraju Vriska.
 
Program ima i svoju filmsku sekciju (Vrisak Cinema) u kojoj se prikazuju suvremeni filmovi snimljeni prema knjigama iz biblioteke Europom u 30 knjiga, i glazbenu dionicu (Vrisak Music), a već godinama se ustalio i jutarnji dječji program (Vrisak Junior) koji će se odvijati u Gradskoj knjižnici Rijeka, na Dječjem odjelu Stribor. Sve to dovelo je do ovogodišnjih 11 dana trajanja i 50 programa na kojima će nastupiti više od sto umjetnika i kritičara.

Sajamski dio traje nešto duže tako da će svi zainteresirani od 22. svibnja do 15. lipnja 2017. godine u V.B.Z.-ovoj knjižari (Korzo 32) i u kupolama na Korzu pronaći popuste do 80%, a novitete snižene za barem 20%. Radno vrijeme knjižare i kupola je od 9 do 21 sat od ponedjeljka do subote, te od 9 do 14 sati nedjeljom.

Svečano otvorenje Festivala autora i sajma knjige Vrisak održat će se u srijedu 31. svibnja u 19,30 sati u Brodu Marina (Adamićev gat, Rijeka). Voditelj otvorenja je legendarni Vojo Šiljak.

Organiziraju: izdavačka kuća V.B.Z. i Udruga kulture Vrisak

vRIsak 2016:

Prethodna Slijedeća

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –