Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 24.04.2008.

Počinje 30. jubilarni SFerakon 2008.
Održava se
25.04.2008.

U petak, 25. 04. 2008., počinje najveća i najstarija konvencija znanstvene fantastike u Hrvatskoj. U Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se od petka 25.04. do nedjelje 27.04. održati 30. jubilarni SFerakon 2008.

SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 30. puta za redom. Konvenciju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku. Ove godine očekuje se oko 900 posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

Jubilarni SFeraKon 2008 ima dva počasna gosta (Guest of Honour): Predraga Raosa i Richarda Morgana te jednog počasnog duha (Ghost of Honour), Jacka Williamsona. Trideseti je rođendan veliki trenutak u svačijem životu, trenutak u kojem se ljudi obično po prvi puta ozbiljno okrenu da vide što su učinili. Tako se i SFera okrenula i sagledala svoje počasne goste kroz godine te se prisjetila kako je u Zagrebu gostovao i ovaj američki pisac koji je drugi ponio titulu Grand Master of Science Fiction. (Prvi je bio Robert Heinlein.)

U sjećanje na zagrebačko gostovanje ovog autora koji bi, da nije preminuo prije dvije godine, samo dva dana nakon ovogodišnjeg SFeraKona slavio 100. rođendan, SFera je odlučila da će upravo Jack Williamson biti Ghost of Honour SFeraKona 2008. Predrag Raos, hrvatski književni enfant terrible i vrsan pisac, te jedan od najboljih autora domaće znanstvene fantastike, koji je ove godina osvojio i nagradu SFERA za najbolji roman, hrvatski je počasni gost SferaKona 2008.

U suradnji s Algoritmom na SFeraKon 2008 SFera dovodi i stranog gosta, britanskog pisca Richarda K. Morgana koji se proslavio prvijencem "Digitalni ugljik" koji je godinu dana nakon objavljivanja nagrađen nagradom Philip K. Dick, a šuška se da je Morgan prodao filmska prava za 1 000 000 dolara, i to ni manje ni više nego Joelu Silveru, producentu koji nam je donio filmove poput sva tri Matrixa, Predatora, Weird Science, Smrtonosno oružje, Umri muški i The Warriorsa.

Središnji događaj SFerakona 2008 je Svečana skupština koja će se održati u subotu 25.04. u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade «SFERA», te nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Dodjelu nagrada vodit će Krešimir Mišak, urednik HTV-ove emisija "Na rubu znanosti" i frontmen grupe Hakuna Matata, a nagrade SFERA će pobjednicima uručiti počasni gost, Richard Morgan.

Najmlađe pobjednike, odnosno "dječje SFERE" tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga, a ove godine su posebni sponzori nagrada za djecu i mlade Blitz film & video, Discovery film & video, časopis National Geographic Junior, Planetopija i Mentor.

Na konvenciji će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom. Organizirane su igraonice, turniri i demonstracije RPG igara, sajam knjiga, predavanja o nizu tema vezanih uz znanstvenu fantastiku, fantastiku i horor, te zabavni program koji uključuje tematske kvizova, među kojima je i Bočkoteka, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti i glazbi s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru. Najuspješnije natjecatelje Bočkoteke očekuju poklon-bonovi Profil Megastorea i knjige Mentora.

Mlađi posjetitelji SFerakona 2008 mogu razgledati izložbu radova svojih nagrađenih vršnjaka i sudjelovati u raznim igrama. Stariji posjetitelji moći će se zabaviti aukcijom knjiga, igrama, Multi-antitalentshowom, Malom Grunfovom radionicom i sada već legendarnom SFeraKonskom inačicom Survivora.

Održat će se i SF kazališna predstava „Galaktička krstacrica Seljan Brother u epizodi: Zid tame" koja se inače izvodi na esperantu, ali će za SFeraKon biti iznimno izvedena na hrvatskom jeziku, te modna revija Tajane Štasni, mladu nadarenu kreatoricu koja izrađuje posebne replike kostima te odjeću vezanu uz fantasy i SF svijetove i tematiku.

Više o programu i događanjima čitajte na stranicama SFeraKona!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –