Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.02.2024.

Počinje projekt 'Starohrvatski bestijarij'
Održava se
26.02.2024.

"Starohrvatski bestijarij" je projekt očuvanja starohrvatske kulturne baštine bazirane na legendama i pričama naših predaka. Kroz ovaj program sudionici će steći znanja o mitskim bićima i vjerovanjima, sagledati osnove staroslavenskog mita i upoznati njegovu strukturu. Polaznici će naučiti što je „usmena predaja“ i zbog čega je upravo ona važna za očuvanje mitova i legendi.  

Uz predavanja o staroslavenskim mitovima, likovne radionice, tematske ture, interaktivne radionice i promocije knjiga, projekt pruža djeci i mladima znanja i spoznaje o likovima iz hrvatske narodne baštine koje nemaju prilike upoznati kroz klasično obrazovanje. Mitovi su kao povijesna kategorija presudni za shvaćanje civilizacije jer nam govore o porijeklu i nastanku čovjeka, naroda, junaka, bogova te cjelokupnog svemira. Od davnina legende i predaje bile su slikovit način na koji je čovjek objašnjavao svijet, a iz njih mnogo možemo naučiti i danas. 

"Starohrvatski bestijarij" obuhvatit će i spoznaje o ekološkoj dimenziji mitskih bića koja su u službi očuvanja prirode. Odnos čovjeka i prirode osnova je postojanja i preživljavanja te često puta i najvažniji za upoznavanje mitskih bića i kraja u kojem su obitavala.

Projekt počinje u ponedjeljak 26. veljače 2024. godine te se nastavlja kroz cijelu godinu.

Program za veljaču i ožujak:
 

Zmajevi i druga čarobna bića našega kraja
26.02.2024. u 13 sati
OŠ Pongračevo, učenici drugih razreda

Lete li svi zmajevi ili samo dugo spavaju dok ih neki dječak ili djevojčica ne probude? S učenicima ćemo nakratko probuditi jednog našeg domaćeg zmaja, Pozoja. Ne zna se točno gdje mu je krevet, ispod koje planine u našem kraju, ali priča se da je velik kao cijela Zagrebačka gora ili možda Žumberačko gorje. A što ako spava na dnu našega zagrebačkoga mora, Jaruna? Uz zmaja dolazi i njegov jahač, Grabancijaš koji se školuje baš u Zagrebu, gore na Kaptolu. Hoćemo li zajedno poći do škole za čarobnjake? Na likovnom dijelu radionice djeca će izraditi vlastitog pokretnog pozoja od kvačice za veš, papira i flomastera.
Autorice predavanja i radionice: Marija Vidović i Gabrijela Šimić

Coprnice, coprnjaki, i svakakvi vrači 
28.02.2024. u 10 sati
OŠ Augusta Šenoe, učenici četvrtih razreda

Sigurno ste čuli za vještice, a jeste li znali da postoji i hrvatski naziv za njih? U starim zagrebačkim predajama zovemo ih coprnice. Na ovom “čarobnom” predavanju ispričat ćemo djeci tko su one bile, gdje su se sastajale i mogu li stvarno letjeti na metli. Jesu li postojali i coprnjaci? Kakvi su čarobnjaci koji mogu letjeti na zmajevima? Na putu do čarolija srest ćemo i jednog djedicu duge sijede brade koji hoda sa štapom, a lako bi ga mogli zamijeniti za prosjaka. On se zove vedovnjak. Za taj put trebaju nam tri stvari: jedna stara drvena metla, malo dobre volje i puno smijeha. Hoćemo li? Na likovnom dijelu radionice djeca će u tehnici polimerne gline izrađivati razne magične predmete koje koriste coprnice i coprnjaci te će od njih raditi magnete za frižider.
Autorice predavanja i radionice: Marija Vidović i Gabrijela Šimić

Ajla i samoborske legende: tajni stanovnici rudnika sveta Barbara 
29.02.2024. u 12 sati
OŠ Horvati, učenici drugih razreda

Ajla je malena vodena vila iz Nadgore, čarobnog mjesta iznad Samoborskog gorja u kojem žive još čarobnija bića iz samoborskih mitova i legendi. U svojoj uzbudljivoj avanturi Ajla mora pronaći svoj glas kako bi otkrila tajne stanovnike Rudnika sveta Barbara – Bergmane. Autor slikovnice Ivan Šivak djeci će ispričati priču o bićima iz starohrvatske mitologije koja žive u rudniku Sveta Barbara. To je ujedno i priča o hrabrosti i vjerovanju i o činjenju dobrih djela. Slikovnica je spoj edukativnog i zabavnog sadržaja, a djeci će uz glavne likove približiti i zanimljiv rudnik na 30-min vožnje od Zagreba kojeg će poželjeti istražiti s roditeljima.

Vile i vilenjaci naših krajeva 
13.03.2024. u 12 sati
OŠ Pongračevo, učenici drugih razreda

Na predavanju o vilama i vilenjacima djeca će saznati kako prepoznati vilu, gdje one žive i koja su njihova staništa. U gradu Zagrebu i okolici postoje legende i usmene predaje o tim malim stvorenjima koja žive u zajednici i pomažu jedni drugima. Legende kažu da je svijet bio ljepši dok su njime hodale vile pa će djeca na ovom susretu naučiti puno pouka o životu od malih vila i vilenjaka. Na likovnom dijelu susreta izrađivat će se vile od vune i filca.
Autorice predavanja i radionice: Marija Vidović i Gabrijela Rukelj


Organizira: Centar za kulturu Trešnjevka
Program se održava uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –