Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 29.11.2023.

PODCAST: Lidija Deduš – ja se zovem lidija deduš

Lidija Deduš (foto: Adriana Vidić, ilustracija I.P.)

Lidija Deduš čita iz svoje posljednje knjige ja se zovem lidija deduš (Fraktura, 2023). Knjiga se bavi problemima žene u srednjim četrdesetim godinama, koja živi s mačkama, radi u financijskoj instituciji, vježba jogu a u slobodno vrijeme pokušava preživjeti u društvu 21. stoljeća. 

Pisala sam o poziciji žene u suvremenom društvu, o svemu onome što me žulja i kao autoricu i kao pripadnicu suvremenog društva, i pokušala sam propitati deformacije društva koje nas obilježavaju danas isto kao što su nas obilježavale prije pedeset ili sto godina. Pokušala sam uprijeti prstom u probleme koji se s vremenom nisu promijenili, samo su poprimili nove oblike i nove forme, probleme koje donosi suvremena tehnologija, naročito internet i internetske aplikacije. Čitat ću iz drugog poglavlja koje se zove U mom kraju.

– PODCAST: Lidija Deduš – ja se zovem lidija deduš –

Moderna vremena · PODCAST: Lidija Deduš – ja se zovem lidija deduš

Snimila: Lidija Deduš
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Lidija Deduš rođena je 1977. godine. Autorica je triju zbirki poezije: Apatridi i ostale čudne ličnosti (Treći Trg, Beograd, 2018.), Ništa od najavljivanog kraja svijeta (Treći Trg, Beograd, 2019.) i Razglednice iz prašnjave republike (Jesenski i Turk, Zagreb, 2020.). Dobitnica je triju nagrada za poeziju (nagrada Trećeg Trga za najbolji pjesnički prvijenac 2018., Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i Udruge studenata slavistike Slavitude na Sorboni za treći najbolji rukopis na BHSC jezicima 2021.). Za najbolji suvremeni dramski tekst dobila je 2022. nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a iste godine i nagradu za kratku priču na natječaju Biber. Kratka proza i poezija dosad su joj objavljene u Hrvatskoj i regiji, a radovi prevedeni na engleski, francuski, makedonski, litavski, albanski i grčki jezik. Živi, radi, piše i vježba jogu na relaciji Varaždin – Zagreb.

Lidija Deduš

ja se zovem lidija deduš

  • Fraktura 10/2023.
  • 248 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586281

Lidija Deduš postavlja pitanje tko smo i suočava nas s tim koliko smo iskreni sami prema sebi i koliko se na kraju dana prihvaćamo i volimo. Na svakoj stranici ona beskompromisno propituje identitet: svoje strahove, svoje bolesti i bolove, tuge i smijeh, pa čak i borbu s dijagnosticiranom depresijom, bez zadrške ili srama.  Smijući se i plačući s njom na ovim stranicama, jasno nam je da smo svi mi – lidija deduš.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –