Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lidija Deduš

ja se zovem lidija deduš

  • Nakladnik: Fraktura
  • 10/2023.
  • 248 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586281
  • Cijena: 19.91 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Junakinja Lidije Deduš, lidija deduš, žena je u srednjim četrdesetima. Živi s mačkama, iza sebe ima nekoliko propalih veza, vježba jogu, pokušava smršavjeti, radi kao službenica u banci, a u slobodno vrijeme piše poeziju i traži smisao života neprestano se pitajući: je li ovo sve? Ovaj maestralni tour de force emocija i smijeha secira svakodnevicu jedne žene: borbu s kilogramima, previranja u odnosima, zaljubljivanja, samozavaravanja, suočavanja s vlastitim pogreškama, konfliktne situacije na poslu, apsurdne i komične situacije na Tinder spojevima, loše veze koje nas obeshrabre...

Lidija Deduš postavlja pitanje tko smo i suočava nas s tim koliko smo iskreni sami prema sebi i koliko se na kraju dana prihvaćamo i volimo. Na svakoj stranici ona beskompromisno propituje identitet: svoje strahove, svoje bolesti i bolove, tuge i smijeh, pa čak i borbu s dijagnosticiranom depresijom, bez zadrške ili srama. Ali o sramu itekako piše, o onome što svi osjećamo ponekad: da nismo dovoljni. Smijući se i plačući s njom na ovim stranicama, jasno nam je da smo svi mi – lidija deduš.

Život je apsurdan. Život je smiješan. Život je nepredvidiv. Život nema lakih rješenja, i sigurno ćemo mnogo puta biti povrijeđeni. Ali "ja se zovem lidija deduš" pokazuje nam da je sve to lakše kada se ne shvaćamo preozbiljno, i kad se smijemo, sami sebi i svemu što nam se događa. Jer – život je zapravo čudesan, shvaćamo to s Lidijom Deduš. Možemo se mijenjati, možemo rasti, možemo se zavoljeti i početi ispočetka.

Lidija Deduš rođena je 1977. godine u Banjaluci, odrasla u Sarajevu, a živi u Varaždinu. Završila je preddiplomski studij ekonomije na Sveučilištu Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, smjer Financijski menadžment i time stekla titulu Sveučilišnog prvostupnika ekonomije. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu u Hrvatskoj i regiji, a pjesme su joj prevođene na strane jezike i objavljivane u časopisima Europe Now Univerziteta Kolumbija, Njujork i The Well Review iz Irske. Zastupljena je u antologiji pjesnikinja inspiriranih imigracijom „Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji“ (Rekonstrukcije ženskog fonda i IC Bulevar (2017). Rukopis „Apatridi i ostale čudne ličnosti“ nagrađen je na trećem natječaju Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– POSLUŠAJMO: Lidija Deduš – ja se zovem lidija deduš –

Moderna vremena · PODCAST: Lidija Deduš – ja se zovem lidija deduš

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –