Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lidija Deduš

Razglednice iz prašnjave republike

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 11/2020.
  • 68 str., meki uvez
  • ISBN 9789532229226
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Razglednice iz prašnjave republike" već su treća zbirka poezije Lidije Deduš, a sastoji se od četiri ciklusa koji su u očitoj vezi s naslovom (Razglednice iz unutrašnjosti, Kuće za odmor, Prizivanje duhova, Razbacane kartoline) i koji donose vrlo ritmičnu, vidi se to i po grafičkoj gotovo kvadratnoj kompaktnosti, poeziju dugog slobodnog stiha koji se primiče prozi.

Razglednica sažeto govori adresatu gdje je netko i kako se osjeća, o čemu misli. Pjesme Lidije Deduš govore slično kao razglednice, o unutarnjim, što mislim i kako sam, i vanjskim, gdje sam i što vidim, prostorima. Nisu ti prostori jednostavni, nego često višestruki i beskonačni, kao zečja rupa mlade Alise, pa još i uzajamno rezoniraju i kada za to na prvi pogled nema rezona.

Bavi se autorica dakle svojim okolišem i tijelom i „glavom“, posebno se zapaža otuđenost i distanciranost od spomenutih ili njihovih dijelova; često ih vidi izvana, porječka se ili naprosto prozbori koju s njima.

A bavi se i jezičnim materijalom, reflektira i o fonetici i o interpunkcijama, u bujici misli i slika, s tek tu i tamo kojim uskličnikom i upitnikom, premda će čitatelj svako malo s njom kliknuti i upitati se kako do vraga meni to nije palo napamet, a tako je očito?! Razglednice su prašnjav predmet prošlosti, nostalgijska uputnica, za razliku od ove zbirke koja čisti prašinu s percepcije i koja će biti i rosna i noćna i moćna i sočna i mudra i fina i čaša vina i kada nam uputnice ne budu više trebale.

Kruno Lokotar

Lidija Deduš rođena je 1977. godine u Banjaluci, odrasla u Sarajevu, a živi u Varaždinu. Završila je preddiplomski studij ekonomije na Sveučilištu Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, smjer Financijski menadžment i time stekla titulu Sveučilišnog prvostupnika ekonomije. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu u Hrvatskoj i regiji, a pjesme su joj prevođene na strane jezike i objavljivane u časopisima Europe Now Univerziteta Kolumbija, Njujork i The Well Review iz Irske. Zastupljena je u antologiji pjesnikinja inspiriranih imigracijom „Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji“ (Rekonstrukcije ženskog fonda i IC Bulevar (2017). Rukopis „Apatridi i ostale čudne ličnosti“ nagrađen je na trećem natječaju Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –