Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Ivanković

Besplatno : Uvod u političku ekonomiju digitalnog doba

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 05/2018.
  • 319 str., meki uvez
  • ISBN 9789532228281
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Digitalno doba, ustvrđuje autor, donosi nam kraj ideologije tržišta. Hipoteza se na prvi pogled doima kao dosjetka ili čak promotivni trik. Kao da se tek nastavlja na niz već prorokovanih "krajeva", na "kraj umjetnosti", "kraj filozofije", "kraj ideologije", "kraj teorije" (koju promoviraju zagovornici tehnologije big data) ili na slavnu tezu Francisa Fukuyame o "kraju povijesti". Uz to, puno je češća teza da je digitalno doba izazvalo krizu države, a tržište i ideologija tržišta kao da nikad nisu bili jači.

Ipak, važno je razlikovati tržište i ideologiju tržišta. Nije dakle riječ o "kraju tržišta", nego o "kraju ideologije tržišta". Čini se da je bitna razlika između industrijskog i digitalnog doba razlika u svojstvenom im tržištu. Izazivaju li potencijalne razlike u načinu funkcioniranja tržišta i karakteristika digitalne ekonomije promjenu političkog i vrijednosnog sustava i slike svijeta, ili je tu riječ o povratnoj sprezi? Možda promijenjeni politički i vrijednosni sustav (prekarni rad, kriptovalute, izvedene vrijednosnice) te slika svijeta digitalnog doba izazivaju promjene u načinu funkcioniranja tržišta?

Na ta i druga pitanja na razmeđi suvremene ekonomije i filozofije odgovara "Besplatno" Željka Ivankovića.


… [R]elevantan za stručnjake ali razumljiv i široj javnosti … autor daje prikaz različitih mišljenja i rezultate istraživača koji dolaze do drugih zaključaka. To čitatelju daje mogućnost uvida u raznolikost pristupa ali mu i omogućava da utemelji svoj osobni stav. – prof. dr. Ivo Bićanić

Željko Ivanković doktorirao je filozofiju politike na Australskom nacionalnom sveučilištu na temi transformacije vlasništva u postsocijalističkom razdoblju. Dvadesetak se godina bavio financijama (bio je urednik časopisa "Banka"), a posljednjih se godina fokusirao na istraživanje digitalne transformacije, ponovo iz političko-ekonomskog kuta.  Uz istraživački rad suradnik je niza medija, Trećeg programa Hrvatskog radija, časopisa "Mreža", tjednika "Express", televizije N1. Bio je gospodarski savjetnik u veleposlanstvima RH u Japanu i Australiji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –