Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tin Lemac

Slika, refleksija, znak : Uvod u stilističko razmatranje nekih aspekata poetske morfologije

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 11/2023.
  • 116 str., meki uvez
  • ISBN 9789532229783
  • Cijena: 13.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Autor ove studije nije odabrao mogućnost holističkog razumevanja izražajnog bivstva pesničkih oblika, nego se priklonio metodološki parcijalnom pristupu imaginativnom, refleksivnom i semiotičkom aspektu lirske formativnosti. Svaki od ova tri vida razmatran je na isti, metodski analogan način – najpre sažetim uvidom u povest istraživanja, a zatim i predlogom za uspostavljanje odgovarajućeg stilističkog modela, uz eksplikativnu demonstraciju moguće primene na primerima iz modernog i savremenog hrvatskog pesništva.

U celini gledano, "Slika, refleksija, znak" predstavlja istraživački intrigantan napor revitalizacije i aktuelizacije stilističkog pristupa književnosti koji je zasnovan na prihvatanju savremenih znanja lingvistike i nauke o književnosti, i koji kao takav otvara mogućnost daljeg istraživanja i promišljanja kompleksnog i zahtevnog područja razumevanja lirskog pesništva.

– iz recenzije prof. dr. sc. Tihomira Brajovića


Upravo se čini da je dominanta rukopisa nove knjige dr. Tina Lemca, i posebna vrijednost u njegovim brojnim minucioznim analizama hrvatskih pjesnika/pjesnikinja različitog vremena i stilskih formacija, poklanjanje posebne pažnje metajeziku kojim su ispisane stranice studija o pjesništvu i posebno suptilnih interpretacija stihova ili „razmatranja“, kako ih je preskromno autor nazvao. Knjiga će ostati sigurno zabilježena kao vrijedan dio autorovog opusa i značajna među još uvijek malobrojnim knjigama stilističkih i lingvostilističkih tumačenja.

– iz recenzije prof. dr. sc. Remzije Hadžiefendić Parić

Tin Lemac (1983.) rođen je u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Napisao je stotinjak znanstvenih i kritičkih radova u važnim tuzemnim i inozemnim publikacijama (Fluminensia, Croatica et Slavica Iadertina, Umjetnost riječi, Nova Croatica, Srpski jezik, Zadarska smotra, Riječi, Republika, Bdenje), te sudjelovao na brojnim znanstvenim konferencijama u zemlji i inozemstvu. Poeziju i prozu objavljivao u Riječima, Republici, Artikulacijama, Književnoj reviji, Poeziji, Kolu, Književnoj Rijeci, Braničevu, Balkanskom književnom glasniku i Tragu. Član je Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog filološkog društva, Komisije za stilistiku Međunarodnog komiteta slavista i Kulturnog društva Napredak. Radi kao sveučilišni nastavnik na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –