Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniela Angelina Jelinčić

Znanost i umjetnost doživljaja hrane

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 06/2023.
  • 228 str., meki uvez
  • ISBN 9789533810119
  • Cijena: 35.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Znanost i umjetnost doživljaja hrane" Daniele Angeline Jelinčić je znanstveno-popularno djelo, a cilj joj je objasniti načela stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Temelji se na tehnikama ekonomije doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i turizmu te postizanja psihološkog zadovoljstva konzumenata kroz primjenjiva znanja.

Kroz pet glavnih poglavlja objašnjava osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za daljnju razradu teme; opisuje svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom; pruža konkretne naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz višeosjetilne podražaje; objašnjava snažnu povezanost hrane i identiteta kroz brendiranje, gastrodiplomaciju i turizam; te promatra temu hrane u raznim umjetnostima odnosno hranu kao umjetničko djelo. Načela stvaranja doživljaja primijenjena su i u osjetilnoj dizajnerskoj opremi djela.


Inovativno i autentično djelo interdisciplinarnog karaktera... na jedinstven način povezuje različite znanstvene discipline s umijećem pripremanja i razumijevanja hrane te ulazi dublje u osjetilni, estetički, fenomenološki i kulturološki aspekt hrane na civilizacijskoj razini.
Feđa Vukić, Sveučilište u Zagrebu

Knjiga govori o povezanosti okusa i percepcije te okusa i emocija. Opisuje svaki pojedini okus iz drugačijeg aspekta dajući pri tom naglasak na njihove jedinstvene karakteristike i interakciju s drugim osjetima. Čitatelj dobiva nove spoznaje o percepciji okusa i mirisa kao i doživljaju hrane te psihološkim i socijalnim procesima.
Ana Havelka Meštrović, Rochester Institute of Technology, Zagreb

Cjelovito, multidisciplinarno istraživanje teme koja se do sada uglavnom obrađivala u okviru znanosti ili umjetnosti, u pravilu unutar jedne znanstvene discipline ili jednog umjetničkog žanra. Upravo ta sjecišta znanosti i umjetnosti daju istraživanju još veću znanstvenu težinu i publicističku vrijednost.
Aleš Gačnik, Univerza na Primorskem, Portorož

Daniela Angelina Jelinčić nakon završetka studija etnologije i talijanskog jezika s književnošću 1995. godina zapošljava se u Institutu za međunarodne odnose (IMO) u Zagrebu, gdja i danas radi na istraživanjima u području kulturnog turizma, kulturnih politika i kulturnog razvitka.

Autorica je niza znanstvenih članaka i knjiga izdanih u Hrvatskoj ("Abeceda kulturnog turizma"; "Kultura u izlogu"; "Kultura, turizam, interkulturalizam") i inozemstvu ("Creating and Managing Experiences in Cultural Tourism"; "Economic Sustainability of Culture and Cultural Tourism"; "Innovations in Culture and Development: The Culturinno Effect in Public Policy").

Suautorica je izdanja "Priručnik za održivost kulturne baštine".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –