Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vanda Petanjek

Ključne kosti

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 12/2021.
  • 87 str., meki uvez
  • ISBN 9789532229622
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

morske datule

žene žive u zaključanim tijelima

u početku im je to dano u amanet
i potrebno je puno da nauče kroz dodir da su tijela pomična
pamučna
i nimalo mučna

meso žene u školjci na jastučastom dnu mora
dostupno je onima koji nježno podupiru vjetar
i koji prstima odašilju
na momente tragično
jasnu odlučnost da žele baš prstace
pa blagim pritiskom kvake prema dolje
otvaraju vrata podmazana povjerenjem
prijeđu pragove
razdvoje vodu
i uvjere ženu u orgazam cjeline

žene se tada otvaraju same
uranjaju u ekstazu kao u efekt placeba
sloboda pokreta šiklja im kroz ruke
a tijelo se iz školjke rasprsne u zraku

no na prvi zvuk mreže ili noža
uvuku se u vlastitu krivinu vrata

žene željne životnoga žara
žustro se tad bace na sebe
same

***

Prvijenac Vande Petanjek "Ključne kosti" jedan je od važnijih događaja u našoj književnosti. Već sam naslov sugerira da je riječ o intimnoj zbirci pjesama koja je sastavljena od onog koštanog u nama. Međutim ta kost nije tvrda, nego se unutar ove poezije nadaje kao destilirana emocija, koja čini most prema čitatelju. Prepoznavajući ju kroz vlastita iskustva, čitatelj otkriva najhitnije mjesto ove poezije. Pjesme progovaraju o odnosu muškarca i žene kroz dva glasa koji kroz svoju prizmu opisuju faze ljubavnog odnosa, od početne zaslijepljenosti i strasti, do suočavanja s vlastitim i tuđim tijelom, vlastitim i tuđim očekivanjima, vrlinama i manama, sve do konačnog obračuna sa sobom i s Drugim. 

U ovim pjesmama očita je fluidnost međuljudskih odnosa i naša nemogućnost da te odnose razvijemo unutar vlastitog obzora svijeta ili stjeramo u vlastitu sliku stvarnosti, unutar svojih granica. Odnos je uvijek proboj u sebe i u drugog, s neporecivim rizikom da možda nećemo ostati cijeli. Odnos je gubitak i pronalazak, propitivanje i prihvaćanje koje nam donosi oslobođenje. 

Ova knjiga donosi autentičan osjećaj ne samo zaljubljenosti, već i gubitka i boli, a fokus se neprestano premješta iz kolektivnog u osobno. Priča je to o ljubavi, bilo kojoj našoj ljubavi, koja jest gotovo uvijek i velika, i zaista ne mora biti sretna. Ona samo jest ta fundamentalna sila koja nas mijenja, potapa i upravo o tom velikom potopu govori ova izvanredna knjiga.

Monika Herceg

Vanda Petanjek rođena je 1978. godine u Čakovcu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Piše na hrvatskom i engleskom jeziku. Pjesme su joj objavljene u časopisima Poezija, Polja, Fantom slobode, Tema, Riječi, Balkanski književni glasnik, Književna revija, Split Mind, Vijenac i Mogućnosti, na književnim internetskim portalima i u emisijama Hrvatskoga radija. Pjesme prevedene na engleski jezik objavljene su u časopisu Live Encounters. Dobitnica je nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za 2021. godinu. Prvu zbirku pjesama "Ključne kosti" objavila je 2021. godine, a drugu zbirku "U ime majke" 2022. godine, obje u izdanju Naklade Jesenski i Turk.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –