Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miguel Real

Smrt Portugala i drugi eseji

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 12/2019.
  • 215 str., meki uvez
  • ISBN 9789532228625
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Smrt Portugala i drugi eseji" zbirka je eseja u kojima autor prikazuje četiri osnovna kulturna kompleksa koja određuju Portugal već više od devetsto godina njegove povijesti. Propituju se i bolećivi pesimizam Portugalaca, njihovu kulturološku ikonu zvanu saudade (čežnja), snažan utjecaj isusovaca u portugalskom društvu, sebastijanizam, a isto tako i kompleksi superiornosti i inferiornosti u ponašanju Portugalaca te, „kanibalistički kompleks“ koji se očituje u neprestanom međusobnom sukobljavanju i osporavanju samih Portugalaca.

Tražeći i gradeći ono što danas predstavlja bit portugalnosti, Miguel Real iznosi kulturne odrednice jedne zemlje koja je svoju povijest gradila na snovima i mitovima te argumentira kako se povijest kulture Portugala – za razliku od europske – temelji na nizu negativnosti i odbacivanja. Osim originalnih teza, knjiga nudi i pravo vrelo za upoznavanje novijih i starijih portugalskih autora s područja filozofije, teorije društva i kulture.

Miguel Real književni je pseudonim Luisa Martinsa, pisca, esejista i profesora filozofije. Od kraja prošloga stoljeća oglašuje se svaka dva tjedna u najpoznatijem portugalskom časopisu za književnost i kulturu Jornal de Letras, prateći razvoj suvremenog portugalskog romana, a suradnik je i u brojnim drugim časopisima i novinama u Portugalu i u inozemstvu. Napisao je više od pedeset knjiga eseja, drama i romana. Dobitnik je mnogih vrijednih nagrada među kojima Nagrada za fikciju Portugalskog društva pisaca, Nagrada za esej Portugalskog društva pisaca, Nagrada Fernando Namora za književnost, Nagrada Jacinto do Prado Coelho Portugalskog društva književnih kritičara i druge.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –