Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marina Gudelj

Fantomska bol

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 06/2020.
  • 120 str. , meki uvez
  • ISBN 9789532229189
  • Cijena: 0.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Zbirka „Fantomska bolMarine Gudelj donosi 15 kraćih priča koje naslov dosta dobro uokviruje. Autorica je stvorila autentičan, dijalektom prošaran svijet lociran na potezu seoskog dalmatinskog zaleđa, mediteranskog grada i pokojeg otoka. Njezini likovi, velikom većinom ženski, različitih generacija, često obiteljski povezani, s tim što su obitelji uglavnom krnje za muškarce, srednjeg i nižeg socijalnog sloja, vrzmaju se po svakodnevici. 

„Otkako sam sama, stvarnost mi je postala opipljivija“, reći će jedna junakinja i time uvesti frekventni pojam opipljivosti. Polaznica će na grupnoj terapiji napisati tekst naslova „Neopipljivo“, a misteriozan glas će u jednom trenu reći junakinji „U tome je valjda cijela stvar. To da je sam život kao nešto izvan našeg dosega shvaćanja. Skoro neopipljiv.“ 

Taj dio života koji uporno nedostaje pa fantomski boli, kao neopipljiv ud, to otuđenje od samoga sebe, amputiranost od punine života je središnja tema ove zbirke u kojoj ne manjka empatije i solidarnosti, ali u kojoj se poremećaji zapravo ne rješavaju, tako da ove priče ostaju intenzivne i prisutne. Opipljive.

Kruno Lokotar

Marina Gudelj (Split, 1988.) završila je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru i otada malo radi, malo ne radi kao profesorica hrvatskog jezika u školi. Prvu književni rad, kratka priča "Semafor, šahta, apoteka, birtija" objavljena je u Zarezu 2015. godine. Iste je godine osvojila prvu književnu nagradu na portalu KSET-a za priču "Kamo idu irske mačke". 2017. godine osvaja prvo mjesto na natječaju Kritične mase za priču "Lee". S istom pričom iduće godine sudjeluje na LitLink festivalu u Zagrebu. 2018. godine osvaja treće mjesto s pričom "Dulcinea na konjaku" na 17.-om izdanju Festivala europske kratke priče. Rukopis zbirke "Fantomska bol" (Jesenki i Turk, 2020.) nagrađen je "Prozakom" za najbolji rukopis autora/ica do 35 godina starosti za 2018. godinu. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –