Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marina Gudelj

Fantomska bol

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 06/2020.
  • 120 str. , meki uvez
  • ISBN 9789532229189
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka „Fantomska bolMarine Gudelj donosi 15 kraćih priča koje naslov dosta dobro uokviruje. Autorica je stvorila autentičan, dijalektom prošaran svijet lociran na potezu seoskog dalmatinskog zaleđa, mediteranskog grada i pokojeg otoka. Njezini likovi, velikom većinom ženski, različitih generacija, često obiteljski povezani, s tim što su obitelji uglavnom krnje za muškarce, srednjeg i nižeg socijalnog sloja, vrzmaju se po svakodnevici. 

„Otkako sam sama, stvarnost mi je postala opipljivija“, reći će jedna junakinja i time uvesti frekventni pojam opipljivosti. Polaznica će na grupnoj terapiji napisati tekst naslova „Neopipljivo“, a misteriozan glas će u jednom trenu reći junakinji „U tome je valjda cijela stvar. To da je sam život kao nešto izvan našeg dosega shvaćanja. Skoro neopipljiv.“ 

Taj dio života koji uporno nedostaje pa fantomski boli, kao neopipljiv ud, to otuđenje od samoga sebe, amputiranost od punine života je središnja tema ove zbirke u kojoj ne manjka empatije i solidarnosti, ali u kojoj se poremećaji zapravo ne rješavaju, tako da ove priče ostaju intenzivne i prisutne. Opipljive.

Kruno Lokotar

Marina Gudelj (Split, 1988.) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Književnim radom bavi se oduvijek za sebe, a javno posljednjih nekoliko godina. Objavljivala je u Zarezu, na Kritičnoj masi, portalu Strane i u međunarodnome časopisu Alternator. Kratke priče nagrađivane su joj na Kritičnoj masi, FEKP-u i na kraju osvojile i nagradu Prozak (2018.) za najbolji prozni rukopis autora/ice do 35 godina starosti. U sklopu nagrade Prozak 2020. izlazi joj zbirka kratkih priča „Fantomska bol“, koja iste godine ulazi u širi izbor za nagradu Fric. Vodi književni blog Straničnik, na kojem objavljuje priče koje (uglavnom) stanu na jednu stranicu. Živi i radi u Splitu, a svoje slobodno vrijeme provodi nepredvidljivo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –