Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 16.12.2020.

'Poezija u pokretu' u zagrebačkim tramvajima i autobusima

U više od sto zagrebačkih tramvaja i autobusa putnici će u prosincu moći uživati u poeziji! „Poezija u pokretu“ projekt je nakladničke kuće V.B.Z., koji već drugu godinu zaredom u javni prijevoz grada Zagreba donosi poeziju domaćih i inozemnih autora, unoseći tako dašak inspiracije i kulture u ova izazovna vremena. 

Među zastupljenim pjesnicima je Carol Ann Duffy, jedna od najzanimljivijih i najpoznatijih suvremenih svjetskih pjesnikinja, koja je kao prva pjesnikinja ikada nosila titulu „poet laureate“ Ujedinjenog Kraljevstva od 2009. do 2019., te domaći autori čije je zbirke pjesama V.B.Z. objavio ove godine: Tonko Maroević, Lana Derkač, Andrijana Kos Lajtman, Ivica Prtenjača, Mirela Priselac Remi i Irena Matijašević

Projekt je pokrenut pod pokroviteljstvom Kreativne Europe EU-a i Ministarstva kulture RH, a V.B.Z. ga realizira u sklopu svog trogodišnjeg krovnog projekta „Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima“, koji obuhvaća objavljivanje, promociju i distribuciju trideset visokokvalitetnih književnih djela, uglavnom manje zastupljenih književnih vrsta (grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče). Ovim projektom želi se stvoriti platforma putem koje bi različiti glasovi i iskustva marginaliziranih grupa i manjina, kao i poezija, kratke priče i grafički romani, doprli do što šire čitalačke publike.

O sličnim projektima u drugim svjetskim metropolama

Poezija u pokretu, ZET (foto: VBZ)

Poems on the Underground“ sada je već tradicionalni projekt u Londonu pokrenut 1986. godine koji izlaže pjesme suvremenih i klasičnih pjesnika u podzemnoj željeznici triput godišnje. Projekt „Poèmes dans le métro“ jednak je uspjeh izazvao i u Parizu od svojih početaka 1990-ih, a čak 92 % ispitanih Parižana uživa u čitanju pjesama tijekom putovanja metroom. Poezija se ništa manje ne vozi ni Varšavom uz projekt „Wiersze w metrze“, koji je započeo u okviru sveobuhvatne kampanja za promociju poljske književnosti pokrenute tijekom poljskog predsjedanja Europskom Unijom. Ruska inačica projekta nosi naziv „Поэзия в метро“ („Poezija u metrou“). „Poetry in motion“ (Poezija u pokretu) program je koji se održava u više od dvadeset američkih gradova, a započeo je 1990-ih godina na inicijativu Poetry Society of America s ciljem promoviranja čitanja poezije poznatih i mladih pjesnika. Tijekom godina postao je jedan od najpopularnijih javnih književnih programa u SAD-u.
 

Više o projektu!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –