Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 07.06.2017.

Polako se popunjava lista novih najmoprimaca-knjižara u prostorima u kojima su bile knjižare lanca Algoritam MK

Algoritam MK

Prema informacijama koje Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK šalje svojim članovima, u tijeku su pregovori zainteresiranih "novoknjižara" za nastavljanje knjižarske djelatnosti u prostorima u kojima su djelovale knjižare posrnulog lanca Algoritam MK.

Do današnjeg dana s različitim vlasnicima prostora u kojima su te knjižare djelovale i u pravilu plaćale (pre)visoke najamnine ispregovaran je kontinuitet knjižarskog poslovanja u sljedećim prostorima s novim najmoprimcima:

- Algoritam MK Avenue Mall Zagreb (Avenija Dubrovnik 16, Zagreb) >>>  Menart d.o.o.
- Algoritam MK Megastore (Bogovićeva 7, Zagreb) >>> Hoću knjigu d.o.o.
- Algoritam MK Bogovićeva (Bogovićeva 5, Zagreb) >>> Hoću knjigu d.o.o.

- Algoritam MK Krleža  (Kraj Sv.Marije 1, Split) >>> Znanje d.d.       
- Algoritam MK Sv. Donat (Knezova Šubića Bribirskih 11, Zadar) >>> Znanje d.d.
- Algoritam MK LUMINIU  TURČIN (Ulica grada Lipika 15, Turčin) >>> Znanje d.d.
- Algoritam MK Tower Centar (Janka Polića Kamova 81a, Rijeka) >>> Hoću knjigu d.o.o.


Oni nakladnici koji se odluče na suradnju s novim igračima-knjižarima na hrvatskoj knjižarskoj sceni morat će sklapati nove ugovore o poslovnoj suradnji jer riječ je o novim knjižarama (pravnim subjektima) koje će svoju djelatnost početi obavljati u "starim" prostorima i, najvjerojatnije, pod sličnim poslovnim uvjetima (visoki rabati, prevladavajući komisijski oblik prodaje...), a za očekivati je da će dosadašnji inventar unajmiti od Mozaika knjiga (npr. police, pultovi...) koji je isti rentao i knjižarama Algoritam MK.

Ono što se nikako ne bi smjelo dogoditi jest da se i u novim knjižarama nastavi  dokazano loš poslovni model koji je uništio lanac Algoritam MK (previsoke najamnine i selektivno izlaganje knjiga, što se u uvjetima slabije prodaje istih nastoji kompenzirati visokim rabatima uz komisijsku prodaju... rezultat čega su bila i sve veća i veća kašnjena u plaćanju prodanih knjiga, sve do konačnog kraha), no to će ovisiti i o tome kako će se postaviti nakladnici u pregovorima o uvjetima knjižarske prodaje, i hoće li se paralelno početi događati nužni zaokret, restart loše uređenog sektora knjige u Hrvatskoj.

Prije nekoliko godina, u trenucima kada se formirao knjižarsko-multimedijalni lanac "Algoritam-Profil-Mozaik" udruga Knjižni blok pokušala je organizirati da srednji i mali hrvatski nakladnici zauzmu zajedničku pregovaračku poziciju prema "lančarima", no s nevelikim uspjehom. Partikularni interesi nadvladali su potrebu definiranja održivog "suživota" između knjižara i nakladnika, poslovnog modela koji će podjednako štititi interese obje pregovaračke strane.

Za sada nije poznato hoće li se možda Knjižni blok (ili tko drugi?) odvažiti na ponovljeni pokušaj organiziranja malih i srednjih nakladnika, kao ni jesu li se brojni manji vjerovnici uopće pokušali organizirati oko zajedničkog postupanja nakon kraha knjižarskog lanca Algoritam MK.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –