Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 10.02.2010.

Politička biografija Stipe Mesića u izdanju V.B.Z.-a

Uoči odlaska s dužnosti predsjednika Republike, nakladnička kuća V.B.Z. objavila je političku biografiju Stipe Mesića - "Domovinski obrat", autora Ivice Ðikića.

Knjiga će od 11. veljače 2010. biti dostupna na svim kioscima i u knjižarskoj mreži po iznimno povoljnoj cijeni od 10 kuna!

Na više od 200 stranica vrhunske publicistike, "Domovinski obrat" Ivice Ðikića dokazuje da se o "aktualnim političkim osobama i njihovim djelima može pisati uzbudljivo i kompetentno."

O knjizi:

U zemlji u kojoj umjesto političkih ličnosti defiliraju ikone različitih predznaka, okružene maglama ideoloških nabrijanosti, u javnom i (naročito) tzv. analitičkom prostoru gdje je glavna stilska odrednica mitomanija, uz obilje romantičnoga štiva koje opslužuje jednu opću historiju iracionalnosti, kolektivnog bauljanja između kletvi i zakletvi, knjiga Ivice Ðikića ukazuje se kao potpuna subverzija, pa bismo je - ne bez trunke gorčine - najtočnije mogli opisati kao antihrvatsku, u najboljem smislu te riječi.

Da je međutim sreće, ovih 240 stranica vrhunske publicistike mogle bi postati istinski začetnik žanra: dokaz da se o aktualnim političkim osobama i njihovim djelima može pisati uzbudljivo i kompetentno, poštujući u nas zaboravljene kanone istraživačkoga pristupa, neopterećenog ikakvim imperativima ili "nacionalnim interesima", pisati dakle bez predrasuda, ali i bez milosti.

Ako Stipe Mesić uistinu predstavlja obrat u odnosu na autokratske navade svojega prethodnika, njegova politička biografija iz pera Ivice Ðikića to je isto na planu ove vrste literature, trijumf poštenoga kritičkog žurnalizma nad tradicionalno hrvatskim mitološkim bljuzgama. (Viktor Ivančić)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –