Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.09.2022.

Potpisivanje knjige 'Potresi' prof. Hrvoja Tkalčića
Održava se
16.09.2022. u 18h

Hrvoje Tkalčić (foto: Nalada Ljevak)

Potpisivanje knjige "Potresi : Divovi koji se ponekad bude" prof. Hrvoja Tkalčića te neformalni razgovor s autorom održat će se u petak 16. rujna s početkom u 18 sati u Knjižari Ljevak u Zagrebu (Trg bana Jelačića 17). 
 
Hrvoje Tkalčić redoviti je profesor i voditelj Odsjeka za geofiziku na Australskome nacionalnom sveučilištu u Canberri. Objavio je više od 100 recenziranih znanstvenih radova u vodećim svjetskim časopisima koristeći se seizmologijom i matematičkom geofizikom za otkrića o Zemljinoj unutrašnjoj građi i dinamici, od jezgre do kore, uključujući inovativne teorijske i metodološke radove o seizmičkom i korelacijskom polju, tektonskim i vulkanskim potresima te marsotresima. Među zapaženim mu je otkrićima opažanje smicajnih valova u unutrašnjoj jezgri Zemlje, čime je dokazao da je ona u čvrstom stanju. Objavio je prvu dosad napisanu knjigu o unutrašnjoj jezgri Zemlje u izdanju Cambridge University Pressa 2017. godine. Za svoj istraživački rad dobio je inauguracijsku nagradu australskog AuScopea 2016. godine. Izabran je u članstvo Američke geofizičke unije 2020. zbog prijelomnih otkrića o temi unutrašnje jezgre Zemlje i razvoja inovativnih geofizičkih metoda za istraživanje seizmičkih struktura i izvora potresa. Kraljevsko astronomsko društvo u Londonu dodjeljuje mu 2022. medalju Price za prijelomna otkrića razumijevanja arhitekture Zemljina korelacijskog polja i dokaz da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju.

Iz knjige: 

„U vrijeme kad je prije 28 000 godina neki naš predak umjesto posude za hranu od gline prvi put izradio figuricu ljudskog tijela, jedna zraka svjetlosti krenula je na svoj dugi put iz galaktičkog centra prema nama. Neobično je to dugo vrijeme gledano iz ljudske perspektive, no tek treptaj oka u dugom životu svemira. Dok je svjetlost putovala, osvajali smo planet i stvorili prve civilizacije. Napravili smo peć, kotač, plug, kalendar, katapult, teleskop, parni stroj i seizmograf. Uništavali su nas ratovi, prirodne katastrofe, epidemije i glad, a ljudska glupost bacala nas je unatrag. I pored svega, uspjeli smo napraviti više koraka naprijed nego natrag, stvarati i biti kreativni; iza nas su ostala brojna znanstvena i umjetnička djela. Učili smo i naučili puno toga. (...)

I znate što? Ona je zraka svjetlosti nakon 28 000 godina putovanja konačno stigla do nas, a mi još uvijek učimo i možemo se radovati otkriću kao mala djeca novoj igrački. Ako i jesmo zašli u eru kartiranja površina našeg i drugih planeta, simbolično rečeno, još smo uvijek u eri velikih otkrića o njihovoj dubokoj unutrašnjosti, nastanku i evoluciji, sadašnjoj dinamici i njihovoj kozmičkoj sudbini. Još smo pioniri i osvajači tog dijela neistraženog svemira. Kamo će nas dovesti istraživanja koja su uzela maha, posebice u ovom desetljeću, još ne znamo. U koji ćemo planet uprijeti prstom i nazvati ga idealnim za naseljavanje, koji je planet naša alternativna opcija, još ne znamo točno. U međuvremenu, san o pokrivenosti planeta seizmografima i drugim znanstvenim instrumentima sve je bliži realnosti.

A što ćemo dalje? Pitanje je to koje mi ozari lice svakoga jutra, još otkada sam počeo duboko osjećati svoj poziv.” 

Hrvoje Tkalčić

Potresi: Divovi koji se ponekad bude

  • Naklada Ljevak 06/2022.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555973

Središnje priče četvrtog i petog poglavlja nedavni su potresi kod Zagreba i Petrinje, dva diva koja su prodrmala cijelu Europu. U šestom poglavlju glavnu ulogu preuzimaju moderne metode analize seizmograma koje se upotrebljavaju da bi se dobila slika Zemljine unutrašnjosti. Sedmo poglavlje dovodi nas do pitanja svih pitanja – mogu li se potresi predvidjeti i hoće li se moći predviđati u budućnosti? 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –