Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.06.2022.

Predstavljanje knjige 'Potresi: Divovi koji se ponekad bude' Hrvoja Tkalčića
Održava se
29.06.-06.07.2022.

Predstavljanje knjige "Potresi: Divovi koji se ponekad bude" Hrvoja Tkalčića (Naklada Ljevak, 2022.) održat će se u srijedu 29. lipnja s početkom u 19 sati u Klubu književnika (Trg bana Jelačića 7, Zagreb).

O knjizi će, uz autora dr. sc. Hrvoja Tkalčića, govoriti i doc. dr. sc. Josip Stipčević sa Prirodoslovno matematičkog fakulteta te novinar Zoran Vitas, dok će razgovor moderirati novinarka Tanja Rudež

Tjedan dana kasnije, u srijedu, 6. srpnja s početkom u 19 sati, predstavljanje će se održati u Splitu, u Mediteranskom institutu za istraživanje života MedILS (Šetalište Ivana Meštrovića 45).

Razgovor s autorom vodit će prof. dr. sc. Igor Rudan.
 

Hrvoje Tkalčić napisao je izvanredno zanimljivu, uzbudljivu, a na neki način čak i zabavnu knjigu. Osim što ona čitatelju otkriva dobroga i darovitog pisca – kakvih je, ruku na srce, među našim znanstvenicima, naročito onim koji se ne bave društvenim znanostima, uznemirujuće malo – čitatelj biva itekako svjestan te okolnosti da Tkalčić ne samo važan dio svoga obrazovanja, nego i znanstvenog odgoja, duguje onome obrazovnom sustavu koji od svakog znanstvenika, čak i onoga koji se bavi znanstvenim područjima koja su još hermetičnija, u pripovijedanje neuklopljivija od geofizike, očekuje sposobnost i vještinu da idiotu umije objasniti smisao i sadržaj svoje znanosti, te da za svoju znanost, u boljim slučajevima, umije zainteresirati tinejdžera s poremećajem u koncentraciji, kao i prirodno indolentnog, visokokokainiziranog menadžera. E, Tkalčić je napisao upravo takvu knjigu... (Miljenko Jergović, iz predgovora)

Hrvoje Tkalčić

Potresi: Divovi koji se ponekad bude

  • Naklada Ljevak 06/2022.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555973
  • Cijena 179.00 kn

Središnje priče četvrtog i petog poglavlja nedavni su potresi kod Zagreba i Petrinje, dva diva koja su prodrmala cijelu Europu. U šestom poglavlju glavnu ulogu preuzimaju moderne metode analize seizmograma koje se upotrebljavaju da bi se dobila slika Zemljine unutrašnjosti. Sedmo poglavlje dovodi nas do pitanja svih pitanja – mogu li se potresi predvidjeti i hoće li se moći predviđati u budućnosti? 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –