Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.06.2016.

Poznati islandski autor Sjón nakon Rijeke gostuje i u Zagrebu
Održava se
10.06.2016. u 20h

Sjón

Poznati islandski književnik i umjetnik Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson), koji gostuje na 9. sajmu knjiga i festivalu autora vRIsak u Rijeci, u organizaciji nakladničke kuće V.B.Z., predstavit će se i zagrebačkoj publici, u petak 10. lipnja u književnom klubu Booksa (Martićeva 14 d).

Sjón je višestruko nagrađivani književnik, glazbenik, libretist, dramski pisac i filmski scenarist. Široj je publici najpoznatiji po bliskoj suradnji s islandskom glazbenicom Björk: u mladosti su zajedno svirali u bendu The Sugarcubes, a nastavili su zajedno raditi tijekom cijele njene solo karijere. Sjón je napisao tekstove za brojne pjesme (među kojima su najpoznatije Isobel, Jóga, Oceania i Wanderlust), te je napisao tekstove za cijeli soundtrack filma Ples u tami Larsa von Triera. Za pjesmu I've seen it all nominiran je za Oscara i Zlatni globus.

Književnu karijeru počeo je već s 15 godina kad je objavio prvu zbirku poezije. Do danas je napisao 13 zbirki poezije, sedam romana, četiri operna libreta, brojne drame, filmske scenarije i slikovnice. Njegove su knjige prevedene na 30 jezika. Osvojio je besramnu količinu domaćih i međunarodnih nagrada.

Za roman Plava lisica (Skugga-Baldur) 2005. godine dobio je prestižnu Književnu nagradu Nordijskog vijeća, nordijski pandan Man Bookeru. Roman je preveden na 21 jezik, a posljednji od njih je hrvatski, u izdanju V.B.Z.-a i u prijevodu Tatjane Latinović.

Njegov roman Iz kitovih usta (Argóarflísin) ušao je 2012. u uži izbor za međunarodne nagrade Independent Foreign Fiction Prize i IMPAC Dublin Literary Award. Njegovo posljednje djelo, queer roman Moonstone - Dječak koji nikad nije bio (Mánasteinn - drengurinn sem aldrei var til), dobio je baš sve postojeće književne nagrade Islanda. Uskoro će biti objavljen u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Češkoj.

Sjón je aktivan sudionik islandske likovne i glazbene scene, još od mladosti kada je osnovao grupu neonadrealista Meduza, koja je spajala postulate francuskog nadrealizma 20-ih godina i islandski punk 80-ih. Članovi grupe pisali su pjesme, izvodili performance u gradu, koji su tada smatrani skandaloznima, vodili galeriju, postavljali izložbe i svirali... Živi u Reykjaviku sa suprugom i dvoje djece.

U Booksi će Dunja Kučinac i Luka Ostojić s gostom razgovarati o njegovoj suradnji s Björk, o islandskim narodnim pričama i queer književnosti, o libretu i drami, o nadrealizmu i panku, o Zagreb Prideu koji se održava dan kasnije...

Sjón

Plava lisica

  • Prijevod: Tatjana Latinović
  • V.B.Z. 06/2016.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789533047935
  • Cijena 99.00 kn

Godina je 1883. U pozadini radnje surov je islandski krajolik. Pratimo svećenika Baldura Skuggasona u lovu na misterioznu plavu lisicu. Potom ulazimo u svijet botaničara Friðrika Friðjónssona i njegove štićenice Abbe, rođene s Downovim sindromom. Do kraja ovog kratkog romana, priča povezuje sudbine likova u čijim se životima sve preokreće. Oslanjajući se na tradiciju islandskih narodnih priča koju dekonstruira, na mit, moć nadnaravnog, Sjón stvara moderan i drugačiji tekst koji savršeno korespondira s našim vremenom i svim njegovim izopačenostima.

– Sjón: Let the Reader do the Work –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –