Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.11.2008.

Predrag Crnković dobitnik nagrade V.B.Z. i Tiska za 2008.

Pobjednik Natječaja izdavačke kuće V.B.Z. i Tiska za najbolji neobjavljeni roman 2008. godine je Predrag Crnković za roman “Beograd za pokojnike” koji je na Natječaj prispio pod šifrom Sofronije Mravokop, Nježna duša, objavljeno je danas na tiskovnoj konferenciji održanoj sajmu Interliber.

Tu je odluku donio žiri književne nagrade u čijem su sastavu bili Miljenko Jergović (predsjednik), Zoran Ferić, Julijana Matanović, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević.

Nagrađeni autor bit će dostupan medijima u četvrtak, 13.11.2008. od 11.30 sati u sklopu cjelodnevnog druženja s predstavnicima medija i čitateljima na štandu V.B.Z.-a u 5. paviljonu na sajmu Interliber, dok će mu isti dan nagrada od 100.000 kuna biti uručena na prigodnoj svečanosti u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma s početkom u 19.30 sati.

Nagrađeni roman bit će od subote, 15. 11. 2008. u ekskluzivnoj prodaji na kioscima Tiska i Slobodne Dalmacije te u knjižarskoj mreži V.B.Z.-a i Tisak Medije po cijeni od 49,00 kuna.

Roman “Beograd za pokojnike” sumorna je slika glavnoga grada Srbije od vremena raspada jugoslavenske federacije do ovih dana, “bolno podsećanje na godine koje su nas usporile, deprimirale, umorile”. Politička previranja, međunarodne sankcije, rat o kojem se ne govori ali čije posljedice Beograd osjeća kao nestašicu osnovnih potrepština za život tek je grubo naznačeni okvir u koji je autor smjestio svoga glavnog junaka.

Sve te okolnosti koje ga pritišću a na koje ne može utjecati, stvaraju kod Peđe - “spisateljskog obrtnika i pisca”, “gladnog čoveka u sivom gradu”, pokojnika iz naslova romana - osjećaj nemoći, frustriranosti, ulovljenosti u klopku. Senzibilan i pred takvom zbiljom dakako zbunjen intelektualac (taj osjećaj pojačava kontrast između njegovih filmskih, književnih i glazbenih evokacija i doslovne i prenesene izgladnjelosti), on je gradski osamljenik ogoljen do srži: bez uporišta u obitelji ili među prijateljima, bez kontakata sa svijetom, bez posla i novca, opsjednut hranom.

Predrag Crnković pisac je i skandinavist koji živi i radi u Beogradu. Dosad je objavio više od desetak pripovijedaka, eseja, književnih kritika te poezije (nešto od toga i pod pseudonimom). Piše na više jezika. Nedavno mu je izašao i prvi roman »Čarapanke sa Zvezdare«, kao prva knjiga u novopokrenutoj ediciji Knjigomata. Neke pripovijetke su mu nagrađivane na natječajima
u Srbiji, a na natječaju Večernjaka 2007. ušao je u uži izbor pričom »Pisac, teoretičar i epizodist«.

Tekstovi Predraga Crnkovića objavljeni na Knjigomatu!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –