Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.10.2014.

Predstava Glembajevi, M.Krleže u zagrebačkom Koldingu
Održava se
07.10.2014.

Predstava Glembajevi, Miroslava Krleže u adaptaciji i režiji Željka Senečića, održat će se u utorak 7. listopada i srijedu 8. listopada u 20 sati u zagrebačkom Klubu Kolding (Berislavićeva 8).

Predstava u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea, nakon premijere koja se održala 21. rujna 2013. godine, i svečane, 50. izvedbe 2. rujna 2014., redovito održava u Klubu Kolding.

Poznata drama, Gospoda Glembajevi, Miroslava Krleže, u ovoj je dramaturškoj koncepciji svedena na tri glavna lika, Leonea Glembaja (Andrej Dojkić), njegovog oca, Ignjata (Žarko Savić) i maćehu, barunicu Castelli (Vesna Tominac Matačić), na što je redatelj i autor te koncepcije, Željko Senečić bio potaknut razgovorom sa samim Krležom koji mu je rekao da su Glembajevi, zapravo, drama tri lica.

Oko jednog biljarskog stola dogodit će se niz nepredvidivih zapleta, otvoriti „Pandorina kutija“ mračnih obiteljskih tajni  a strast će kulminirati bar jednim neminovnim ubojstvom na kraju.

Predstava Glembajevi, svedena na tri glavna lika, u prvi plan postavlja, namjesto društveno političkog konteksta vremena, psihološku dimenziju arhetipskoga trokuta oca, sina i maćehe kao i u grčkoj drami ili u Shakespearea. U dinamičnoj igri troje glumaca protok vremena bilježi jedino otkucavanje zidnog sata dok u neformalnoj atmosferi publika svjedoči intimnoj obiteljskoj drami.

Shodno tome i prostor igre, okružen gledateljima, idealno simulira intimni prostor građanskog salona iz doba Glembajevih, gdje gledatelj ima priliku u opuštenom, neformalnom ambijentu svjedočiti iznimnom kazališnom događaju, iz blizine iz koje mu neće promaknuti ni najsuptilnija emocija, u iskrenoj, do požrtvovnosti, glumačkoj ekspresiji koja mu omogućuje identifikaciju s emotivno „živim“ karakterima, s krajnjim ciljem, kako u doba Aristotela tako i danas – katarzom.

Zagrebački glumački atelje je mlada nezavisna umjetnička organizacija u čijoj produkciji igra i monodrama "Ja koja imam nevinije ruke", prema autobiografskim zapisima najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, u režiji Ivana Lea Leme i izvedbi glumice Vesne Tominac Matačić.

Ulaznice za izvedbu možete kupiti na: http://bit.ly/Glembajevi_Ulaznice, ili sat vremena prije početka predstave u Klubu Kolding.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –