Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.10.2021.

Predstavljanje knjige 'Dante: roman o njegovu životu' Marca Santagate
Održava se
22.10.2021. u 18h

Predstavljanje knjige "Dante: roman o njegovu životu" Marca Santagate, u izdanju Sandorfa, održat će se u petak 22. listopada u 18 sati u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu (Preobraženska 4).

U promociji će sudjelovati sveučilišna profesorica Morana Čale, književni kritičar Sinan Gudžević, urednik Matko Sršen, prevoditeljica Antonija Radić i izdavač Ivan Sršen.

Santagata ostavlja pred čitateljem potpuno otvorenu perspektivu, nikada ne docira niti donosi krajnje zaključke, osim kad upozorava na Danteovo upravo „revolucionarno“ razmicanje misaonih i književnih postupaka, gotovo nezamislivo u srednjem vijeku. Strindberg je krajem XIX. stoljeća predvidio kako će buduća književnost biti potpuno autobiografska, pisat će se u „ja-formi“ i svaki će roman zapravo biti biografski. I bez obzira na to što je svojim proročanstvom više-manje pogodio, danas je, zahvaljujući Santagati, jasno kako je ponovno „otkrio“ već davno otkrivenu Ameriku. Cijela je „Božanstvena komedija“ velika i nedostižna autobiografija.

Marco Santagata (1947–2020) bio je jedan od najvećih talijanista i talijanskih stručnjaka za Dantea i Petrarcu, znanstvenik svjetskoga glasa te autor brojnih djela književne povijesti i kritike. Santagata je objavio osam knjiga kao pripovjedač, dvadeset i šest knjiga eseja i rasprava, desetak knjiga kao urednik. Čitatelji i kritičari širom svijeta te knjige hvale, ističu njihov visoki stil i tvrde da je u njima svaka autorova ideja dovedena u jasan izraz.

Marco Santagata

Dante: roman o njegovu životu

  • Prijevod: Tanja Čale, Antonija Radić
  • Sandorf 09/2021.
  • 508 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533511917
  • Cijena 260.00 kn

Strindberg je krajem XIX. stoljeća predvidio kako će buduća književnost biti potpuno autobiografska, pisat će se u 'ja-formi' i svaki će roman zapravo biti biografski. I bez obzira na to što je svojim proročanstvom više-manje pogodio, danas je, zahvaljujući Santagati, jasno: cijela je 'Božanstvena komedija' velika i nedostižna autobiografija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –