Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.10.2019.

Predstavljanje knjige Dubravke Oraić Tolić 'Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi'
Održava se
24.10.2019. u 18h

Predstavljanje nove knjige Dubravke Oraić Tolić "Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi" (Naklada Ljevak, 2019) održat će se u četvrtak, 24. listopada u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
 
Sudjeluju: Krešimir Nemec, Helena Sablić Tomić, Tihomir Milovac i autorica. Moderira: Nives Tomašević.

Dubravka Oraić Tolić se u novoj knjizi osvrće na Zagrebačku književnoznanstvenu školu u kojoj je pojam nastao, prati povijest pojma intertekstualnosti od Bahtina preko Kristeve do Barthesa i Genettea, daje prostranu tipologiju citata od književnih citata u užemu smislu do citiranja života (faktocitati) u najširemu smislu, promatra citatnost iz univerzalne i povijesne vizure te na različitim primjerima osvjetljuje pretpostavke, univerzalne oblike i povijesne pojave fenomena citiranja. Posebna su poglavlja posvećena citatnosti u avangardi (Pound, Eliot, Mandel’štam, Ujević) i postmoderni (Bitov, Eco, Jasna Horvat).

Dubravka Oraić Tolić

Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi

  • Naklada Ljevak 09/2019.
  • 392 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533552699
  • Cijena 149.00 kn

U knjizi Dubravke Oraić Tolić 'Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi' autorica prati povijest pojma intertekstualnosti, daje prostranu tipologiju citata od književnih citata u užemu smislu do citiranja života (faktocitati) u najširemu smislu, promatra citatnost iz univerzalne i povijesne vizure te na različitim primjerima osvjetljuje pretpostavke, univerzalne oblike i povijesne pojave fenomena citiranja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –