Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.01.2018.

Predstavljanje knjige 'Faros : Grčki, grčko-ilirski i rimski novac'
Održava se
01.02.2018. u 18h

Predstavljanje knjige "Faros : Grčki, grčko-ilirski i rimski novac" autorica Jasne Jeličić Radonić, Hermine Göricke-Lukić i Ivana Mirnika održat će se u četvrtak 1. veljače u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu (Trg braće Radića 7, palača Milesi).

Knjigu će predstaviti Nenad Cambi, Ante Rendić-Miočević, Ivan Mirnik i Jasna Jeličić Radonić.

Studija Josipa Brunšmida „Natpisi inovac grčkih gradova u Dalmaciji“, koja je i danas polazište za poznavanje jadranskih kovnica, otvorila je niz pitanja iz najranije povijesti grčke kolonizacije na istočnom Jadranu. U tom kontekstu, farska kovnica, najbogatija novcem, zauzima istaknuto mjesto. Faros je, kao i svaki samostalni grčki grad, kovao svoj novac. To je prvenstveno oznaka njegova suvereniteta koja jasno ocrtava složenu i torbulentnu povijest ovoga grčkog grada nastalog u okruženju hostilnog autohtonog stanovništva. Naime, kovanje novca odražava sudbinu otoka, jer numizmatički nalazi pružaju mogućnost rekonstruiranja prošlosti više nego je to moguće u bilo kojoj domeni arheologije.

U ovoj monografiji objavljeni su najvažniji primjerci grčkog, grčko-ilirskog i rimskog novca pronađenog tijekom arheoloških istraživanja, uglavnom u jugoistočnom kutu Farosa i pojedinim sondama unutar zaštićene povijesne jezgre Staroga Grada. To nedvojbeno doprinosi novom pogledu ne samo na emisije farske kovnice već i na rimska razdoblja jednog od najstarijih antičkih gradova na istočnoj obali Jadrana.

Knjigu su objavili Književni krug Split i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –