Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.05.2009.

Predstavljanje knjige 'Filmska slagalica' Dejana Durića
Održava se
05.05.2009.

Predstavljanje knjige filmskih eseja "Filmska slagalica" Dejana Durića (Naklada parNas, Rijeka 2008.) na kojem će biti projicirani isječci iz filmova tematiziranih u knjizi, održat će se u zagrebačkom knjiškom klubu Booksi, u utorak, 5. svibnja 2009. s početkom u 19 sati.

Knjigu predstavljaju Dejan Durić (autor knjige, asistent na Filozofskom fakultetu u Rijeci te član Hrvatskog društva filmskih kritičara), Matija Budimir (urednik knjige te predsjednik Organizacijskog odbora rječkog sajma knjige i festivala časopisa - KIČMA), Dragan Rubeša (filmski kritičar i autor knjige Govor tijela – zapisi o neholivudskom filmu).

Moderatorica je Željana Mićić (urednica portala Filmski.net).

Knjiga "Filmska slagalica" Dejana Durića sastoji se od desetak tekstova složenih u pet tematskih cjelina, a najbolje bi se mogla opisati kao niz kulturoloških, psihoanalitičkih, političkih i uže kritičarsko-filmoloških eseja o raznim filmskim fenomenima (kao što su interaktivnost, povijest filma, razvoj seksualnosti na filmu, nasilje, kolonijalizam, itd.), kao i klasičnih filmskih kritika koje strukturom slijede novinski obrazac, ali ga interpretativno nadilaze.

Durić se u ostalim tekstovima bavi i tehničkim aspektima poput suvremenog razvoja interaktivnosti odnosno kombinacije tradicionalnih kinematografskih tehnika s raznim softverskim tehnologijama ili pak usavršavanju vizualnog izraza koji se temelji na tehnološkom napretku (u eseju u filmovima kao videospotovima).

Drugi dio knjige sadrži uglavnom kraće tekstove, od kojih su neki analiza autorskog opusa (Wong Kar-Waia, Davida Finchera, Rona Howarda, Gregga Arakija, Seana Penna i drugih) a neki klasične filmske recenzije. (Iz recenzije: Tonči Valentić)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –