Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.06.2021.

Predstavljanje knjige intimističkih pjesama i pisama Ivana Mažuranića
Održava se
10.06.2021. u 12h

Predstavljanje knjige intimističkih pjesama i pisama napisanih Aleksandri Demeter Ivana Mažuranića, koje je izabrao i priredio Božidar Petrač (Mala knjižnica DHK, Zagreb, 2020.) održat će se u četvrtak 10. lipnja u 12 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu (Trg bana Josipa Jelačića 7/I).

Sudjeluju: Božidar Petrač (priređivač), Ivica Matičević (urednik) i dramski umjetnici Sanja Marin i Joško Ševo.

Knjiga Intimni trenutci objavljena je u povodu 130. obljetnice Ivana Mažuranića. 

Ivan Mažuranić vrlo je dobro poznat kao autor najboljega i najljepšega spjeva hrvatske književnosti Smrt Smail-age Čengića. Osim toga, kao državnik, prvi ban pučanin, svojom odmjerenom pojavom doima se kao čovjek koji se rijetko prepušta kakvu izljevu osjećaja, doima se kao sumoran i ozbiljan čovjek u banskom ornatu, koga zaokupljaju isključivo ozbiljne, velike i sudbonosne teme. No kao mladac i on je pjevao ljubavne pjesme. Istina, napisao je samo osam ljubavnih pjesama, i to u razdoblju dok je osvajao srce svoje odabranice Aleksandre Demeter, negdje od 1838. do ženidbe 28. lipnja 1841.  

Knjiga Intimni trenutci donosi pjesme: Mojoj (1838), Napast (1838), Javor i Javor i tamjanika (obje u rukopisu datirane s 4. lipnja 1840.), Peru (1840), Jur višekrati (841), Poslanica ((1841) i Zaručnici (1841). Neke je od njih pjesnik objavio, neke su ostale u pohrani do izdanja Mažuranićevih pjesama 1895. Osim toga, bit će objavljena i Mažuranićeva pisma zaručnici Aleksandri do njihova vjenčanja. Naime, poslije ženidbe, Mažuranić više nije pisao ljubavne pjesme, dok je u pismima postao suzdržan, bez većih – osim pozdravnih izraza ljubavi –  ljubavnih iskaza. Kao da su ljubavne pjesme i pisma u funkciji osvajanja žene, ali i sjajno otkrivaju duh vremena: njegove je ljubavna poezija oslonjena na narodnu baladu, dubrovačku petrarkističku liriku koja je apsolutizirala ljubav prema ženi i na duh moderne osjećajnosti koju je iznjedrio romantizam. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –