Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.10.2020.

Predstavljanje knjige 'Intimni trenutci' Ivana Mažuranića
Održava se
27.10.2020. u 19h

Predstavljanje knjige "Intimni trenutci" (Mala knjižnica DHK, Zagreb 2020) koja je objavljena u povodu 130. obljetnice smrti Ivana Mažuranića, održat će se u utorak 27. listopada u 19 sati u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu (Trg bana J.J.7/1).

O knjizi će govoriti Božidar Petrač, priređivač knjige.
Koncertnu izvedbu o pismima Ivana Mažuranića i Aleksandre Demeter izvode Sanja Marin i Joško Ševo.
 
Intimni Mažuranić čovjek je kojeg znatno slabije ili gotovo nikako ne poznajemo. Njegove ljubavne pjesme, a osobito ljubavna pisma koja je pisao svojoj zaručnici Aleksandri Demeter upućuju na zaključak da je riječ o iznimno osjetljivu i zaljubljenu biću koji u pjesmama – alegorijski – ali u pismima vrlo otvoreno izriče svoje osjećaje i svjedoči o svojoj zaljubljenosti. Zapravo, u nekim pismima umetnute su i neke od tih ljubavnih pjesama, te se ta pisma mogu čitati kao određena objašnjenja vlastitih ljubavnih čežnja i raspoloženja, u neku ruku kao Novi život Franscesca Petrarke. 

Knjiga "Intimni trenutci" donosi osam njegovih pjesama: Mojoj (1838), Napast (1838), Javor i Javor i tamjanika (obje u rukopisu datirane s 4. lipnja 1840.), Peru (1840), Jur višekrati (841), Poslanica ((1841) i Zaručnici (1841). Neke je od njih pjesnik objavio, neke ostadoše u pohrani do izdanja Mažuranićevih pjesama 1895. Osim toga, bit će objavljena i Mažuranićeva pisma zaručnici Aleksandri do njihova vjenčanja. Naime, poslije ženidbe, Mažuranić više nije pisao ljubavne pjesme, dok je u pismima postao suzdržan, bez većih – osim pozdravnih izraza ljubavi –  ljubavnih iskaza. Kao da su ljubavne pjesme i pisma u funkciji osvajanja žene, ali i sjajno otkrivaju duh vremena: njegove je ljubavna poezija oslonjena na narodnu baladu, dubrovačku petrarkističku liriku koja je apsolutizirala ljubav prema ženi i na duh moderne osjećajnosti koju je iznjedrio romantizam. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –