Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.11.2022.

Predstavljanje knjige Jasne Jeličić Radonić 'Faros – rimski grad'
Održava se
24.11.2022. u 12h

Predstavljanje knjige arheologinje i sveučilišne profesorice Jasne Jeličić Radonić "Faros – rimski grad" u izdanju Književnoga kruga Split, Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Dominikanskog samostana sv. Petra Mučenika Stari Grad, održat će se u četvrtak, 24. studenoga u 12 sati u Matici hrvatskoj (Strossmayerov trg 4).

Knjigu će uz autoricu predstaviti sveučilišni profesori Mirjana Matijević Sokol Dino Milinović.

Antički Faros, jedan od najstarijih gradova na istočnoj obali Jadrana, odavno je u žarištu različitih znanstvenih rasprava i studija. Povijest rimskog razdoblja bila je u sjeni onog prethodnog, grčkog, i prije ove knjige zaista je vrlo malo toga bilo poznato o rimskom gradu. Arheološka istraživanja su vođena samo zbog gradskih infrastrukturnih radova a pronađeni rimski nalazi su dospjeli u različite arheološke muzeje u Splitu, Zagrebu i Zadru, te u zbirku dominikanskog samostana u Starom Gradu. Skromni ostaci rimskih spomenika većim dijelom su popisani, neki su posebno razmatrani i objavljeni, ali mnoga pitanja su još otvorena.

Autorica je bila voditelj dugogodišnjih arheoloških istraživanja u jugoistočnom dijelu grada zahvaljujući kojima se upotpunilo poznavanje perioda rimske vladavine, te istakao Faros kao značajan primjer urbanog središta rimske Dalmacije. To je bio cvatući municipij bogatih građana, čije su kuće bile ukrašene mozaicima i freskama, s termama i svim drugim elementima rimskoga gradskog života s autonomnom municipalnom organizacijom, rimskim odrazom nekadašnje helenske neovisnosti jednoga drevnoga grada. Rezultate svojih istraživanja objavila je već u dvije kapitalne knjige: "Faros – osnivanje antičkog grada" (2015.) i "Faros – grčki, grčkoilirski i rimski novac" (2017.)

Knjiga obuhvaća preko 300 stranica autorskoga teksta, a njegovoj vrijednosti doprinosi bogati izbor ilustracija – pozornost plijene dragocjene povijesne karte, crteži, rekonstrukcije i arhivske fotografije lokaliteta kojima se pridružuju i fotografije novoga zatečenoga stanja. Svako poglavlje završava i opsežnim sažetkom na engleskom jeziku, što će olakšati put do stranih zainteresiranih čitatelja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –