Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.10.2009.

Predstavljanje knjige 'Kako je filozofija govorila arapski'
Održava se
06.10.2009.

Predstavljanje knjige Daniela Bučana "Kako je filozofija govorila arapski" u izdanju Demetre, održat će se u utorak, 6. listopada 2009., u 19 sati, u prostorijama Hrvatske Paneuropske unije u Zagrebu (Jurišićeva 1a/I).

Kad se kaže da je filozofija govorila arapski, želi se reći da je arapska kultura na autentičan i autohton način sudjelovala u 'kretanju duha filozofije' te da su time arapski jezik i arapska kultura sudjelovali u univerzalnom duhovnom rastu čovječanstva. Jednostavno rečeno, i arapska je kultura bila jedna od etapa toga rasta, odnosno jedan od medija u kojemu – znali mi to ili ne, bili toga svjesni ili ne – leži duhovna baština i nas današnjih. Doprinos Arapa razvoju europske filozofije u vidu očuvanja i prijenosa antičke grčke filozofijske baštine danas je opće mjesto.

Knjigu će predstaviti:

- akademik Mislav Ježić, redoviti profesor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
- prof. dr. sc. Dimitrije Savić, urednik biblioteke 'Demetra'
- Marko Grčić, književnik
- Daniel Bučan, autor

Daniel Bučan bivši je veleposlanik u Egiptu, Grčkoj i Vijeću Europe i jedan od utemeljitelja Hrvatske Paneuropske unije. Posljednjih dvadeset godina osobito se intenzivno bavio proučavanjem arapske srednjovjekovne filozofije te je preveo više djela filozofa kao što su Avicenna, Averroës, Majmonid, Al-Farabi i Al-Gazali.

 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –