Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.02.2018.

Predstavljanje knjige Krešimira Nemeca 'Glasovi iz tmine'
Održava se
09.02.2018. u 12h

Predstavljanje nove knjige akademika Krešimira Nemeca Glasovi iz tmine : Krležološke rasprave“ (Naklada Ljevak, 2017) održat će se u petak, 9. veljače u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Krešimir Nemec, vrsni književni znanstvenik, u svojoj novoj knjizi „Glasovi iz tmine“ kaže: „Kad bismo eliminirali društveno kontrolirani mehanizam koji još uvijek omogućuje prisilu/nametanje čitanja kanonskoga pisca kroz djelovanje školskoga sustava ili akademske zajednice, mogle bi se ostvariti zloguke prognoze samoga Krleže: njegova se djela neće čitati ili će ih čitati samo uski krug ljudi.“

No takva pesimistična kanonsko-recepcijska pitanja tema su samo prve rasprave u knjizi. Ostalih šest studija bavi se istaknutom Krležinom pozicijom na polju hrvatske književnosti u reprezentaciji Prvoga svjetskog rata, njegovim antitetičkim strukturnim principom kao načinom gradbe svojega intelektualnog i književnog svijeta, Krležinim dijalogom s rodnim Zagrebom, obradom „Lede“ iz glembajevskoga ciklusa na kalineskuovskoj skali od umjetnosti do dekadencije i kiča, mađarskim tematskim kompleksom u svojim monumentalnim „Zastavama“ te, na kraju, i odnosom Krleže i Andrića – jednom „poredbenom skicom“.

Osim autora i urednice Nives Tomašević, o ovome obaveznom štivu za sve ljubitelje Krleže i književne stručnjake govorit će i akademkinja Dubravka Oraić Tolić te prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Krešimir Nemec

Glasovi iz tmine : Krležološke rasprave

  • Naklada Ljevak 10/2017.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533551340
  • Cijena 145.00 kn

Knjiga Krešimira Nemeca 'Glasovi iz tmine' pokušava odgovoriti na pitanje kakav je položaj Miroslava Krleže u hrvatskoj kulturi danas i kakve su se promjene dogodile u recepciji njegova djela u proteklih trideset i pet godina, koliko je prošlo od njegove smrti. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –