Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Krešimir Nemec ×

Najava • 18.04.2023.

Kolokvij u povodu 80. obljetnice rođenja Luka Paljetka

Kolokvij u povodu 80. obljetnice rođenja Luka Paljetka, održat će se u utorak 18. travnja u Matici hrvatskoj (dvorana Jure Petričevića) u Zagrebu. Kroz osam kratkih izlaganja književnici i sveučilišni profesori predstavit će književno stvaralaštvo i dosadašnji književni opus akademika Paljetka.
Najava • 25.11.2022.

Predstavljanje knjige 'Zagrebačka stilistička škola' Dubravke Oraić

Predstavljanje knjige 'Zagrebačka stilistička škola' Dubravke Oraić, posvećene najvažnijemu razdoblju u hrvatskoj znanosti o književnosti, održat će se u petak 25. studenog u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi će uz autoricu govoriti akademik Krešimir Nemec i prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić, dok će razgovor moderirati urednica knjige Nives Tomašević.
Najava • 27.10.2022.

Predstavljanje knjige Krešimira Nemeca 'Narativne strategije'

Predstavljanje knjige Krešimira Nemeca 'Narativne strategije' održat će se u četvrtak 27. listopada u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu. Knjigu koja iz novog kuta rasvjetljava problem književnoga pripovijedanja predstavit će Dubravka Oraić Tolić, Helena Sablić Tomić i Krešimir Nemec, a razgovor će moderirati Luka Šeput.
Razgovor • 20.11.2020.

Krešimir Nemec : Bojim se da smo na putu prema novom barbarizmu

Poredak vrijednosti u kulturi doživio je tektonske promjene, uglavnom na štetu kanona. Posljedice već vidimo, a bit će još vidljivije u skoroj budućnosti. Da parafraziram Hermanna Brocha: mi smo još znali što su prave književne vrijednosti, ali doći će generacije koje neće ni znati što su izgubile.
Vijest • 20.03.2018.

Nakon Kristiana Novaka i Krešimir Nemec se povukao iz Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost - Ministarstvo kulture traži nova dva člana Vijeća

Nakon donošenja Odluka o razrješenju Kristiana Novaka i Krešimira Nemeca (na njihov vlastiti zahtjev) Ministarstvo kulture raspisalo je Javni poziv za predlaganje dva nova člana Vijeća.
Najava • 23.09.2008.

Predstavljanje knjige Vlatka Pavletića: 'Soba-roba-osoba'

Predstavljanje esejističko-teorijske knjige o povezanosti izgleda i karaktera u književnosti i životu Vlatka Pavletića «Soba-roba-osoba : Esej o povezanosti izgleda i karaktera u književnosti i životu», u izdanju Naklade Pavičić, održat će se u utorak, 23. rujna 2008. u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.
Vijest • 13.09.2007.

Ivo Andrić : Nemir od vijeka

Nedavno je u izdanju Mozaik knjige objavljen antologičarski izbor iz opusa književnog nobelovca Ive Andrića pod nazivom «Nemir od vijeka», a u izboru sveučilišnog profesora, povjesničara književnosti Krešimira Nemeca. U opsežnom predgovoru koji prati izbor, Nemec ističe kako je portretirao Andrića kao pisca 'velike sinteze', idealnog spoja tradicije i moderniteta, potanko osvjetljujući izvore njegove...
Najava • 05.12.2006.

Nova razotkrivanja Naklade Ljevak

Na novim "Susretima u DHK" u utorak, 5. prosinca 2006. u 12 sati održati će se predstavljanje knjiga iz biblioteke "Razotkrivanja" Naklade Ljevak: "Putovi pored znakova" Krešimira Nemeca i "Sugovor s literarnim đavlom", Gordane Slabinac. Na predstavljanju koje će se održati u Društvu hrvatskih književnika, Zagreb, o knjigama će govoriti: akademik Tonko Maroević, prof. dr. sci. Dubravka Oraić Tolić,...