Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.09.2007.

Ivo Andrić : Nemir od vijeka

Nedavno je u izdanju Mozaik knjige objavljen antologičarski izbor iz opusa književnog nobelovca Ive Andrića pod nazivom «Nemir od vijeka», a u izboru sveučilišnog profesora, povjesničara književnosti Krešimira Nemeca.

Nemecov esej i antologičarski izbor iz djela Ive Andrića vrhunac je njegova promišljanja o piscu koji je za hrvatski identitet vezan podrijetlom, naobrazbom i književnim počecima. U opsežnom predgovoru koji prati izbor, Nemec je portretirao Andrića kao pisca 'velike sinteze', idealnog spoja tradicije i moderniteta. Potanko osvjetljava izvore njegove poetike kao i njegove tematske opsesije: Bosnu kao 'zemlju mržnje' i prostor na kulturnoj i civilizacijskoj razdjelnici.

Iz Andrićevas opusa čudesne ljepote i stilske uravnoteženosti Nemec se odlučuje za romane «Travnička hronika» i «Prokleta avlija», novele «Priča o vejzirovom slonu», «Ćorkan i Švabica», «Mustafa Madžar», «Ljubav u Kasabi», «Kod Kazana», «Trup», «Čudo u Olovu», «U musafirhani», «Most na Žepi», izabrane pjesme i lirske proze iz zbirki Ex ponto i Nemiri.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –