Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ivo Andrić ×

Najava • 24.02.2023.

Predstavljanje knjige Frančeske Liebmann 'Kulturemi u romanima Ive Andrića'

Predstavljanje knjige Frančeske Liebmann 'Kulturemi u romanima Ive Andrića' održat će se u petak 24. veljače u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjigu će uz autoricu predstaviti Davor Dukić, književnik i prevoditelj Boris Perić te urednik biblioteke Ellipsis Maroje Višić.
Najava • 11.11.2022.

Razgovor povodom 130. godišnjice rođenja Ive Andrića

Razgovor povodom 130. godišnjice rođenja Ive Andrića održat će se u petak 11. studenog u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O liku i djelu ovog dobitnika Nobelove nagrade za književnost razgovarat će književnik Miljenko Jergović i autor Andrićeve biografije 'Vatra u vatri', Michael Martens. Odabrane dijelove iz knjige 'Nesanica' čitat će glumac Livio Badurina.
Kritika • 07.09.2022.

Ivo Andrić : Nesanica

'Nesanica' nas Ivi Andriću približava iznimno blizu, gotovo bi se moglo kazati da je kroz ove, nekada iznimno sugestivne zapise, pisca moguće osjetiti kao živu pojavu ili duha u čijem se prisustvu boravi, sa čijim se patnjama suosjeća, čiji se strahovi i boli, ali i nenadana ushićenja i vedrine, bodrosti, prepoznaju, tako reći kao na vlastitoj koži.
Kritika • 01.10.2017.

Ivo Andrić : Razvoj duhovnog života u Bosni pod utjecajem turske vladavine

Andrić je očito imao drugačiju političku agendu od pokušavanja prolaženja prostora tolerancije. Međutim iza njegove disertacije ne stoji „islamofobija“, već prosvjetiteljski impuls. Politička želja da se Bosna integrira u Europu, otvori utjecajima Zapada, utjecajima progresa… Govorimo dakako o kontekstualiziranju disertacije, njenoj arhivizaciji, deaktivaciji, hlađenju.
Vijest • 11.03.2015.

Zagreb dobiva Kutak nobelovca Ive Andrića

U Zagrebu se pri Hrvatskom kulturnom društvu Napredak otvara Kutak nobelovca Ive Andrića. Svečano otvaranje održat će se u petak 13. ožujka.