Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.01.2020.

Predstavljanje knjige Lucije Ljubić 'Od prijestupnice do umjetnice. Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica'
Održava se
30.01.2020. u 18h

Predstavljanje knjige Lucije Ljubić "Od prijestupnice do umjetnice. Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica" (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku / Meandar media, 2019.) održat će se u četvrtak, 30. siječnja u 18 sati u Hrvatskom kulturnom klubu (Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb).

Sudjeluju: Boris Senker (recenzent), Ivan Trojan (recenzent), Mira Muhoberac (predsjednica Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa), Lucija Ljubić (autorica) i Branko Čegec (urednik).

Autorica utemeljeno i argumentirano, interpretacijom raznovrsne teatrološke građe koju je sustavno istražila, dokazuje da je, kako kaže, „ženski glumački udio neodvojiva i bitna sastavnica hrvatskog kazališnog kontinuiteta i kulturnog identiteta.“ U dosadašnjim znanstvenim radovima o povijesti hrvatskog profesionalnog kazališta tome se nije posvećivala dovoljna pozornost pa ova knjiga, pisana s primjerenijeg stajališta, znatno produbljuje uvid u profesionalni i društveni status glumice u hrvatskom kazalištu tijekom više od 150 godina. (Boris Senker)

Organiziraju: Meandarmedia i Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

O autorici:

Lucija Ljubić (Zagreb, 1974) izvanredna je profesorica Odsjeka za kulturu i kreativne industrije na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i germanistiku 2000. godine, a doktorirala 2009. Od 2001. do 2012. radila je u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU u Zagrebu. Područja njezina znanstvenog interesa su povijest i teorija drame i kazališta, suvremena hrvatska drama i kazalište, komparativne veze s drugim kulturno srodnim nacionalnim sredinama, teorija znanosti te kulturalna teorija.

Objavila je knjige "Repertoar hrvatskih kazališta. Deskriptivna obrada važnijih predstava na hrvatskom jeziku i izvedbi na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. godine", HAZU- AGM, Zagreb, 2012. (u suautorstvu s M. Petranović) i "Desetica. Rasprave o povijesti hrvatske drame i kazališta", ExLibris, Zagreb, 2013.

Suradnica je na izdanjima Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ i „Školske knjige“. Uredila je devet knjiga Dramske biblioteke „Gavella“ (2005-2008). Bavi se književnim prevođenjem s njemačkog jezika. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatska centra ITI i Matice hrvatske. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –